Wilde straatacties slecht voor imago Zaventem

Print
Het was weer goed prijs aan de luchthaven van Zaventem. Ditmaal werd de chaos niet veroorzaakt door een spontane vakbondsactie maar door enkele tientallen Brusselse taxichauffeurs die het nodig vonden de enige toegangsweg naar het vliegveld uren te blokkeren na een incident bij een politiecontrole.
p>Gelukkig was de grote drukte op de luchthaven al voorbij toen de herrie losbarstte, maar wie op dat moment naar Zaventem moest of wilde terugkeren, sukkelde vast in de files. Resultaat: vertragingen omdat ook de bemanningen niet tijdig op de luchthaven raakten, teleurgestelde mensen die familieleden kwamen ophalen en reizigers die de ziel uit hun lijf liepen om hun vlucht alsnog te halen. Enkele duizenden reizigers gegijzeld door enkele tientallen actievoerders. Fraai alweer voor het imago van Zaventem dat met de hele zaak niets te maken had maar er wel samen met de reizigers het slachtoffer van was.

Aanleiding voor de blokkade was een taxichauffeur die zonder bijzondere vergunning iemand was komen oppikken in Zaventem, niet stopte voor een politiecontrole en bovendien een agent op zijn motorkap meesleepte. Uiteindelijk vielen er schoten waarbij de chauffeur lichtgewond raakte.

Onderzoek moet de juiste toedracht van het schietincident achterhalen, maar uit de eerste gegevens blijkt dat de agent niet in de fout is gegaan. Was die chauffeur gestopt, dan had hij waarschijnlijk een boete gekregen en was er verder niets aan de hand geweest. In Zaventem woedt al jaren een oorlog tussen de chauffeurs met en zonder vergunning. Brusselse taxi’s mogen wel reizigers afzetten in Zaventem maar moeten leeg terugkeren. Economisch betwistbaar, maar dat is momenteel de regel. De gefrustreerde Brusselse taxichauffeurs betwisten die al jaren en pikken af en toen een graantje mee op Zaventem, tot woede van de chauffeurs mét vergunning. Er zijn al wel meer hoogoplopende ruzies geweest tussen taxichauffeurs met en zonder vergunning.

In elk geval heeft het optreden van de Brusselse taxichauffeurs na de misstap van een collega veel meer schade veroorzaakt dan de zaak waard was. Met zo’n buitensporige straatactie zullen ze een wijziging van het reglement zeker niet sneller bereiken.

Door Dirk Castrel

.

Nu in het nieuws