Verkozen politicus moet formatie sturen

Print
De N-VA voelt zich benadeeld door de koning. Zo zei Liesbeth Homans gisteren in De Zevende Dag. Bart De Wever krijgt niet genoeg kansen in de regeringsonderhandelingen. Is dat zo? Boycot Albert II de N-VA? Of speelt die partij graag Calimero?
p>Wanneer Bart De Wever van de daken schreeuwt dat hij geen kandidaat-premier is, dan is het normaal dat de koning hem geen formateur maakt. Een regering wordt best gevormd door de persoon die ze nadien leidt. Wilfried Martens ondervond dat. Zijn laatste kabinet werd ineen geknutseld door Jean-Luc Dehaene. Martens kwam er pas helemaal op het einde bij, op uitdrukkelijk verzoek van wijlen koning Boudewijn trouwens. Ook toen liet de vorst dus zijn voorkeur blijken. Maar het werd wel de slechtste regering-Martens ooit.

Het is ook zo dat Bart De Wever wel degelijk het initiatief heeft gekregen. De tweede keer, als verduidelijker, veel te kort en met te weinig speelruimte, dat is zeker, maar als informateur, onmiddellijk na de verkiezingen, kon hij doen wat hij wou. De Wever wilde toen een principeakkoord sluiten tussen de N-VA en de PS. Hij kondigde dat op voorhand aan, maar hij mislukte. Dat was toen niet de schuld van de koning.

Dat de koning niet de beste vriend van Bart De Wever is, staat natuurlijk wel vast. Wat wil je? Het einddoel van de N-VA is de opheffing van zijn België. Je mag van het staatshoofd veel vragen, maar niet dat hij sympathiseert met een partij die ijvert voor de republiek Vlaanderen. Langs de andere kant mag hij zijn antipathie niet in het openbaar laten blijken. Wat de koning denkt over bepaalde politici moet hij voor zich houden. Hij moet boven de partijen staan en zich steeds neutraal opstellen.

Het is daar dat het schoentje wringt. Het zou daarom veel beter zijn indien de koning zich niet moest bezighouden met de dagelijkse politiek, zeker tijdens delicate periodes van regeringsonderhandelingen.

Er zijn andere mogelijkheden om een informateur of een formateur te benoemen. Het zou de voorzitter van de grootste partij kunnen zijn, zoals de N-VA voorstelt, of de voorzitter van de Kamer of de Senaat. Het maakt niet uit, als het maar een verkozen politicus is.

Door Paul Geudens

.

Nu in het nieuws