Nederlandse hotels hadden goed jaar

De Nederlandse hotelsector had in 2010 een goed jaar. Het aantal gasten evenaarde met 19,2 miljoen het recordaantal uit 2007. Ten opzichte van het voorgaande jaar nam het aantal logees met 7,7 procent toe.

In 2008 en 2009 daalde het aantal hotelbezoekers nog als gevolg van de economische recessie; vooral zakenmensen lieten het afweten.

belga.be

In 2008 bedroeg de daling 3,8 procent, in 2009 was de krimp 3,5 procent. Het aantal buitenlandse hotelgasten steeg het afgelopen jaar met 12,5 procent. Vooral het aantal gasten uit de VS nam met 20,3 procent sterk toe. Maar daarmee werd slechts het verlies uit de voorgaande jaren weggepoetst, zoals overal het geval is. Alleen Belgen zijn ook in de crisis steeds vaker in een Nederlands hotel blijven slapen. De laatste negen jaar is het aantal hotelgasten uit België alleen maar toegenomen. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) rekent voor dit jaar op een lichte groei van het aantal buitenlandse bezoekers en van de binnenlandse hotelovernachtingen. Dat laatste komt dan vooral uit korte hotelvakanties.