Behandel Borgerhoutse hooligans met succesrecept

Het begint een bijzonder slechte traditie te worden: de combinatie van schoolvakantie en warm weer leidt in Antwerpen tot een cocktail van baldadigheden en agressie op straat. Op de Turnhoutsebaan bekogelden jongeren woensdagavond een bus en de politie.

Gva.be

Ze zouden hun woede hebben willen koelen omdat hun favoriete club Barcelona die avond had verloren van Real Madrid. Wat een onzin. Die voetbalmatch was hooguit de aanleiding, omdat er veel volk voor was samengetroept. Ze vormde veeleer een mooie gelegenheid om keet te schoppen.

Pijnlijk om te vernemen vond ik het relaas van onze verslaggever ter plaatse. De jongeren van Marokkaanse origine lieten een bus met een gekleurde chauffeur passeren, maar de volgende bus met een witte chauffeur kreeg de volle laag. Ook onze reporter zelf werd belaagd. Blijkbaar is er onder meer in Borgerhout nog steeds niet veel nodig om incidenten met een racistisch accent uit te lokken. Een voetbalwedstrijd in Spanje kan al volstaan.

Ik moest ook denken aan vergelijkbare toestanden in andere warme vakantieweken. Een deel van de Antwerpse jeugd hangt dan rond op straat, loopt zich blijkbaar te vervelen en vindt agressie een aangenaam tijdverdrijf. Zo komen onschuldige chauffeurs en passagiers in gevaar. Dat mogen we natuurlijk niet tolereren.

Wat moet er dan gebeuren? De Lijn zet de komende dagen extra personeel in op de oververhitte trajecten. Dat is goed, al is het alleen al omdat het personeel en de passagiers zich daardoor veiliger zullen voelen.

Ook burgemeester Patrick Janssens is van plan om maatregelen te nemen. Verder heeft uittredend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) laten weten dat ze bereid is om met het federale korps steun te verlenen als de lokale politie daarom vraagt. Dat lijkt me voorbarig, want de sfeer in Antwerpen is echt nog niet te vergelijken met de taferelen die zich vorig jaar afspeelden in de Brusselse wijken. Bovendien blijkt de aanwezigheid van geüniformeerde politie vaak te werken als een rode lap op een stier.

Interessanter vind ik de aanpak waarmee de Voetbalcel en de Cel Jongerencriminaliteit in Antwerpen succes hebben behaald: laat inspecteurs in burger infiltreren in het milieu, leer de aanstokers kennen en dwing wederzijds respect af. Dat kan meer positieve effecten opleveren dan het waterkanon.

Door Lex Moolenaar

MEER OVER Ons standpunt