La Esterella leeft verder in de legende en in dat grootse lied

Tot dinsdagochtend waren er in Antwerpen weinig mensen te vinden op wie het predikaat ‘levende legende’ zo goed van toepassing was als La Esterella. Toen ik geboren werd - en dat is toch al enige tijd geleden - liep haar topperiode als zangeres met internationale uitstraling al naar het einde. En toch wist mijn jongste dochter van 22 gisteren, toen ik haar het nieuws van het overlijden van de zangeres meldde, meteen over wie ik het had.

Gva.be

La Esterella bleef de opeenvolgende generaties boeien, al hadden de imitaties van haar in de shows van Chris Van den Durpel en Luc Caals daar veel mee te maken. Haar verschijning en vooral haar donkere stem maakten van haar een dankbaar onderwerp voor komieken. Naar verluidt was ze daar niet altijd even tevreden mee.

Esther Lambrechts kwam - na een afwezigheid van twintig jaar - vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw opnieuw geregeld in de belangstelling. Maar ze miste de grandeur die ze had meegemaakt in de jaren veertig en vijftig, toen de theaters nog volle zalen trokken en de artiesten als halfgoden werden behandeld.

Esther moet ook met verbazing hebben gekeken naar de fortuinen die sommige helden van het tv-tijdperk verwierven. Zelf had ze met haar stem in legendarische BBC-uitzendingen de halve wereld bereikt, maar rijk was ze er nooit van geworden. Integendeel, na haar pensionering halfweg de jaren zestig heeft ze het niet breed gehad.

Maar Esther bleef wel lachen. En zingen, als haar dat werd gevraagd, ook al had haar stem niet meer dezelfde vastheid als een halve eeuw geleden. Dat kon de Antwerpenaar weinig schelen. Wanneer La Esterella haar Oh! Lieve Vrouwe Toren aanhief, dan vervulde hem dat met een gevoel van weemoed dat alleen kon worden geëvenaard door andere iconische liederen zoals De lichtjes van de Schelde van Bobbejaan Schoepen of Antwaarpe van De Strangers.

Esther heeft veel meer op haar palmares dan dat ene lied. Met haar klassiek geschoolde stem en haar bereik van verscheidene octaven zong La Esterella een heel internationaal repertoire bij elkaar.

Maar toch is Oh! Lieve Vrouwe Toren van Jo Dante het lied waarmee ze in Antwerpen zal blijven leven. En dat kan heel lang duren. Want, zoals het lied vertelt:

Voor u, lieve toren zal steeds ons hart slaan/ blijf daar voor eeuwig staan.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners