IMF wil in toekomst ook geld gaan lenen op financiële markten

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is zinnens om te breken met een 65-jarige traditie om enkel geld in te zamelen bij lidstaten. De instelling stelt voor om bij crisissen ook rechtstreeks geld te gaan lenen op de financiële markten.

"Er kunnen zich omstandigheden voordoen waarbij het om redenen van efficiëntie noodzakelijk is de eigen middelen van het Fonds substantieel te verhogen", schrijft de directie van het IMF, dat het voorstel lanceerde in een rapport over de hervorming van het internationaal monetair systeem.

belga.be

Het rapport werd donderdag gepubliceerd.Voorlopig reageerde nog geen enkele lidstaat. Het voorstel zou echter wel eens op tegenkantingen kunnen stoten. Sinds zijn ontstaan wordt het IMF voor 100% gefinancierd door zijn aandeelhouders, de ministeries van Financiën en centrale banken van de 187 lidstaten.De financiering van het Fonds had in het verleden heel wat voeten in de aarde. Die problemen zijn nu van de baan. De beschikbare middelen waaruit het IMF kan putten om landen te helpen, bedragen op dit moment 671 miljard dollar.