Er komt géén staatshervorming

Niemand durft het hardop zeggen, maar de onderhandelingen over een nieuwe, grote staatshervorming zitten muurvast. Af en toe worden optimistische geluiden verspreid vanuit de omgeving van de koninklijke onderhandelaar, maar die moeten dienen als alibi om verder te doen. Wouter Beke mag nu niet stoppen, dat is duidelijk.

De PS rekent er nog altijd op dat de N-VA uiteindelijk de onderhandelingen zal verlaten. Daarom dringt Elio Di Rupo zo aan op de formule met negen. Indien Bart De Wever afhaakt, blijven er nog acht over. Ruim voldoende voor een meerderheid in de Kamer, zelfs een twee derde.

Verleden week dacht de PS dat de buit binnen was. Yves Leterme en de andere CD&V-ministers lieten zich bijzonder kritisch uit over de N-VA. Maar Elio Di Rupo’s hoop werd vlug in de kiem gesmoord. Onder meer door een interview van Kris Peeters. Hij herhaalde dat de N-VA onmisbaar is voor een nieuwe regering.

De vraag is hoe dit gaat aflopen. Eén zaak staat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vast: er komt geen communautair akkoord vóór de zomer. Nadien is het te laat.

Wat de gevolgen van deze mislukking zullen zijn, is minder duidelijk. De grootste problemen zijn er voor CD&V en Open Vld. Kunnen zij in een nieuwe, volwaardige regering stappen zonder staatshervorming?

Kan Alexander De Croo ministers afvaardigen naar een kabinet zonder dat er een oplossing is voor B-H-V? Herinner u dat de Open Vld de regering-Leterme een klein jaar geleden naar huis stuurde wegens B-H-V.

De regering-Leterme laten vallen is evenmin een optie. Je kunt moeilijk een ontslagnemende regering tot ontslag dwingen...

Moet Yves Leterme dan maar verder ploeteren tot in 2014, zoals gesuggereerd door Didier Reynders? In een land dat zichzelf democratisch noemt, is dat haast onmogelijk.

Verder doen tot in oktober 2012 dan maar? Dan zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Die gelegenheid zou men kunnen gebruiken om ook een nieuw federaal parlement te kiezen. Of toch maar vervroegde verkiezingen dit jaar? Elke opiniepeiling die meer winst voorspelt voor de N-VA maakt dit scenario steeds onwaarschijnlijker.

Door Paul Geudens

Nu in het nieuws