Supermoskee moet kunnen, referendum ook

Print
Het stadsbestuur wil bemiddelen om aan de Noorderlaan in een oud magazijnencomplex een grote moskee onder te brengen. Ook in het zuiden van de stad zou zo’n moskee moeten komen. Veel oudere Antwerpse moslims vinden de locatie te afgelegen, veel jongeren reageren enthousiast.
Ook de politieke reacties zijn verdeeld. Het Vlaams Belang overweegt om tegen deze “daad van collaboratie met de islam” een referendum te organiseren.

Mij lijkt het een goed plan om enkele grote moskeeën te huisvesten, tenminste als het stadsbestuur tegelijk ook werk maakt van de ontmanteling van de vele zogenaamde garagemoskeeën in privéwoningen. Die zijn heel onveilig en ze zorgen ook voor veel overlast. Aan de Noorderlaan is veel parkeerruimte, de bewuste site is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en ze ligt op wandelafstand van de wijken Luchtbal en Rozemaai, waar veel moslims wonen. Ik betwijfel of er bijvoorbeeld in Antwerpen-Noord of Borgerhout zo’n geschikte locatie te vinden is.

Dat er politieke weerstand komt tegen de ‘supermoskee’, is logisch. Volgens Filip Dewinter wil de sp.a zo krediet terugwinnen dat ze bij de moslims is kwijtgeraakt door het hoofddoekendebat, en daar heeft hij een punt. Maar dat heeft hij niét als hij zegt dat dit plan haaks staat op een beleid van verplichte inburgering. Inburgering heeft niets te maken met welke godsdienst je wil belijden, maar wel met de algemeen heersende wetten, reglementen en afspraken waaraan je je hebt te houden. Wanneer een stad een grote moslimbevolking heeft, dan is het niet meer dan billijk dat er in die stad ook voldoende plaatsen zijn waar de moslims kunnen getuigen van hun geloof.

Dat neemt niet weg dat het VB deze kans natuurlijk niet mag laten liggen. Voor de partij die haar campagne voor 2012 grotendeels zal richten op de strijd tegen de islamisering, is de supermoskee een groot cadeau. Een moskee als een landmark bij een drukke invalsweg naar de stad: dat is als een geest die - na vele jaren van opsluiting in een fles - tevoorschijn komt en meteen alle aandacht trekt.

Wordt de supermoskee een nieuwe Lange Wapper en laaien de emoties opnieuw zo hoog op? Liever niet, zeker niet omdat het om een religieus thema gaat. Maar het VB heeft wel het democratisch recht om genoeg handtekeningen te verzamelen voor een referendum.

Door Lex Moolenaar

Nu in het nieuws