Lufthansa kan in april Brussels Airlines volledig overnemen

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft vanaf vrijdag, gedurende de hele maand april, het recht om zijn call optie op Brussels Airlines uit te oefenen. De Duitsers, die nu al 45 procent van de Belgische luchtvaartmaatschappij controleren, zouden dan de resterende 55 procent aandelen kunnen verwerven.

belga.be

Of ze dat ook van plan zijn is niet duidelijk. "Er zijn geen indicaties dat ze het zullen doen, maar ook geen indicaties dat ze het niet zullen doen", luidt het in kringen van Brussels Airlines.

De call optie dateert van 2009. Lufthansa kreeg toen via een kapitaalverhoging 45 pct van SN Air Holding in handen. Ze onderhandelden toen ook een optie om de resterende 55 procent van de luchtvaartholding te verwerven, vanaf 2011 tot 2014, telkens in de maand april. De totale prijs die Lufthansa voor de overname zou betalen, kan oplopen tot 250 miljoen euro, zo is in 2009 afgesproken. Of de Duitsers de optie zullen uitoefenen is echter nog niet zeker. Niemand van de betrokken partijen wil commentaar kwijt. Feit is wel dat de overnames uit het verleden (Austrian Airlines, BMI,...) intussen zijn afgerond. Welke gevolgen de overname voor Brussels Airlines zou hebben blijft koffiedik kijken. Een eigenaar die 100 procent van de aandelen in handen heeft, beslist volledig autonoom. Tot nu toe hanteert Lufthansa wel een beleid waarbij de merknamen en eigenheid van de dochterbedrijven gerespecteerd worden.

Nu in het nieuws