Dewinter kiest listige strategie in duel der titanen

Print

Filip Dewinter heeft dit weekend nog eens herhaald wat hij vorige week in ons interview met hem en Jurgen Verstrepen (LDD) ook al zei: hij is bereid om mee te werken aan elk initiatief om de sp.a van Patrick Janssens volgend jaar van ‘t Schoon Verdiep weg te jagen.

En daarvoor wil hij graag zijn steun verlenen aan Bart De Wever.

Wat betekenen deze woorden nu? Is het een zwaktebod, gooit Dewinter de handdoek in de ring omdat hij beseft dat hij zelf nooit burgemeester van Antwerpen kan worden? Ja en nee. De burgemeestersdroom heeft Dewinter allang opgeborgen. Daarvoor heeft zijn partij een absolute meerderheid nodig, door het cordon sanitaire. En sinds de verkiezingen van 2006 is het voor het VB alleen maar bergaf gegaan.

Vandaar dat Dewinter ditmaal voor een andere strategie heeft gekozen. Als hij dan toch wordt veroordeeld tot de rol van de underdog in de marge van het duel tussen Janssens en De Wever, dan wil hij dat die laatste vooraf kleur bekent. Is De Wever van plan om een einde te maken aan bijna een eeuw socialistisch bewind in Antwerpen? Dan heeft hij wellicht de stemmen van het VB nodig. Of heeft hij met Janssens allang een stilzwijgende afspraak om samen de stad te gaan besturen? Dan moet hij dat voor de verkiezingen ook maar openlijk aan de kiezer meedelen.

Zo probeert Dewinter dus druk op de schouders van De Wever te leggen. Maar die schouders zijn - zoals bekend - behoorlijk breed. De Wever reageert niet, hij blijft bij zijn mantra dat hij eerst wil afwachten hoe het federale schaakspel afloopt. En ook daarna zal hij geen kleur bekennen. Waarom zou hij? De N-VA stevent in een ideale positie op de verkiezingen van oktober 2012 af. Pas daarna moet duidelijk worden hoe de kaarten zijn geschud.

De tactiek van Dewinter is slim, ook al omdat hij De Wever gedoogsteun aanbiedt vanuit de oppositie, zoals in Nederland de PVV van Geert Wilders nu ook de regeringscoalitie steunt. Zo’n constructie zou De Wever de mogelijkheid kunnen bieden om Janssens en zijn sp.a te wippen zonder dat hij daarvoor het cordon sanitaire hoeft te breken. Veel zal er van het listige aanbod van Dewinter niet terechtkomen. Maar zoals Bart De Wever heeft gezegd: Dewinter heeft in 2006 al zijn rampzalige oorlogswinter in Stalingrad beleefd, maar op de terugweg kan hij het de N-VA toch nog erg lastig maken.

Lex MOOLENAAR

.

Nu in het nieuws