N-VA en CD&V moeten ruzies bijleggen

Print

Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke begint vandaag aan zijn week van de waarheid. Donderdag of vrijdag moet hij weten of een akkoord mogelijk is tussen de twee protagonisten, Bart De Wever en Elio Di Rupo.

Dat wil niet zeggen dat er over vijf dagen een overeenkomst moet zijn over B-H-V, Brussel, de financieringswet en de overdracht van een aantal bevoegdheden, maar het zou dan wel duidelijk moeten zijn of het erin zit of niet.

Er moet vooruitgang zijn.

Slaagt hij er niet in de voorzitters van N-VA en PS dichter bij elkaar te brengen, dan kan hij zijn opdracht beter teruggeven aan de koning. De tijd van elkaar te beloeren en te besnuffelen is voorbij. Er moet nu eindelijk gescoord worden. Is dat niet mogelijk, dan moet men dat eerlijk durven te zeggen.

De omstandigheden waarin Beke aan zijn eindspurt begint, zijn niet ideaal. Zo zit het goed scheef tussen de N-VA en CD&V. Minister-president Kris Peeters heeft er gisteren alles aan gedaan om de Vlaamse partijen weer op één lijn te krijgen. Terecht. Een Vlaams front is cruciaal om een goede, diepgaande staatshervorming uit de brand te slepen.

De N-VA en CD&V moeten hun meningsverschillen bijleggen. Ze hebben overigens beide boter op hun hoofd. De Wever moet begrijpen dat zolang hij geen akkoord kan bereiken met Di Rupo, er een regering in lopende zaken móét zijn. Hij moet ook oog hebben voor de moeilijke positie waarin CD&V zit.

Leterme en de andere federale CD&Vministers mogen niet doen alsof zij alle wijsheid in pacht hebben. Ze zouden zich beter wat bescheidener opstellen. Op 13 juni vorig jaar is hun beleid afgekeurd. Maar wat vooral belangrijk is, is dat NVA en CD&V hun meningsverschillen niet op straat uitvechten. De Franstalige partijvoorzitters komen niet meer bij van het lachen.

De enige manier om Elio Di Rupo te overtuigen om alsnog akkoord te gaan met een staatshervorming, is hem vandaag duidelijk te maken dat de tandem CD&V/N-VA nog steeds rijdt, ondanks de valpartijen van verleden week. Zodra hij beseft dat de twee grootste Vlaamse partijen elkaar definitief hebben losgelaten, zal hij geen centimeter meer bewegen.

Paul GEUDENS

.

Nu in het nieuws