Extra troef voor Antwerpen als 'slimme stad'

Print
De komende jaren gaan de stad en het Vlaams Gewest op Petroleum Zuid een gebied van 113 hectare opwaarderen tot een gloednieuw industriepark, grenzend aan de site die bestemd is voor het nieuwe voetbalstadion. Blue Gate Antwerp - die naam voor de zone is gisteren bekendgemaakt - moet internationale bedrijven lokken, 1.
500 tot 2.000 nieuwe jobs creëren en volledig C2C zijn. Dat laatste staat voor cradle to cradle, economische productie waarbij al het afval wordt gerecycleerd.

Blue Gate Antwerp is een goed doordacht project. Uitgangspunt is dat de ruimte die nog beschikbaar is voor de groei van de stad, niet alleen mag worden bezet door nieuwe woonwijken. Als het bevolkingsaantal blijft stijgen, dan moeten er voor de actieve bevolking ook meer arbeidsplaatsen worden gecreëerd. En dat doe je best in de economische sectoren van de toekomst.

Met andere woorden: Blue Gate Antwerp is een slim idee, ontwikkeld in een slimme stad. Dat laatste predikaat komt niet voort uit mijn chauvinisme, maar wel uit het oordeel van de redactie van de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. Die heeft Antwerpen - en ook Leuven - opgenomen in haar lijst van 50 slimme Europese steden met een zeer creatieve bevolking, uitstekende ondernemers en een attractieve reputatie.

Het concept van de slimme steden komt voort uit de theorieën van de Amerikaanse socioloog Richard Florida. Volgens hem stimuleren steden met veel creatieve professionals de economie, die op haar beurt de creativiteit doet toenemen. Een vicieuze cirkel die het beste doet vermoeden voor de toekomst.

Elke slimme stad heeft zo haar stokpaardjes. Voor Leuven zijn dat bier en biotechnologie, Antwerpen moet het volgens de Nederlandse journalisten vooral hebben van zijn haven, diamant en mode. De stad wordt zelfs onomwonden uitgeroepen tot hét modehart van Europa. Kijk eens aan.

Uiteraard gaan we dat alles niet bestrijden. Maar Antwerpen mag niet op zijn lauweren rusten. Ook in andere sectoren moet het in het Europa van de steden steeds beter gaan scoren. De ontwikkeling van vernieuwende groene economie (in het Engels is dat merkwaardig genoeg the blue economy, vandaar Blue Gate) lijkt me een voor de hand liggende en zeer terechte keuze.

Door Lex Moolenaar

.

Nu in het nieuws