Zet een rem op mensonterende handel in vrouwenvlees

Bij het lezen van de reportages van onze serie over de prostitutie in Antwerpen stoor ik me vooral aan de figuren in die sector die vrouwen verhandelen als (sex)producten. Goed, prostitutie mag dan een economisch gegeven zijn waarop het mechanisme van vraag en aanbod van toepassing is, de handel in vrouwenvlees is mensonterend en in alle opzichten een hedendaagse vorm van slavernij.

Gva.be

In een nog niet zo ver verleden leek de Albanese maffia, die de vrouwenhandel en het portiersmilieu in Antwerpen patroneerde, boven alle wetten verheven. De schaamteloze arrogantie en het bloederige geweld waarmee de Albanezen zich profileerden, leidden tot het inzicht dat het stadsbestuur, de politie en het gerecht de krachten moesten bundelen om te vermijden dat de zaken nog verder uit de hand zouden lopen.

Uiteindelijk dropen de Albanezen af, naar Luik en andere steden onder de taalgrens. Maar de mensenhandel verdween niet uit Antwerpen. Taferelen zoals die uit de tv-serie Matroesjka’s zijn nooit helemaal uit te roeien, omdat ze zich vaak afspelen in de verborgenheid.

De jongste twee jaar blijken de matroesjka’s vooral uit Roemenië en Bulgarije te komen. Hun slavendrijvers hebben van de nederlaag van de Albanezen geleerd. Ze gebruiken Spanje als transitland, opereren discreter en behandelen de meisjes minder slecht. Maar dat neemt niet weg dat in Antwerpen nog steeds een aantal vrouwen tegen hun wil hun lichaam verkopen. Niemand weet hoeveel het er zijn, want er zijn ook illegalen bij.

Door de ontmanteling van het Schipperskwartier is de strijd tegen de illegale vrouwenhandel moeilijker geworden. De rosse buurt van vroeger had haar eigen systeem van sociale controle, maar nu heeft de prostitutie zich verspreid over de hele stad. De vrouwen doen hun werk vaak boven vzw’s en als die door de politie worden opgedoekt, duiken ze vaak drie weken later onder een andere naam weer op elders in de stad.

Het is er dus niet gemakkelijker op geworden. Maar dat betekent niet dat de strijd tegen de slavernij moet worden stopgezet. Aangezien de prostitutie een economische sector is, blijft de beste manier om uitwassen te bestrijden de methode die ook succes heeft gehad in de campagne tegen de Albanese maffia. Raak de kopstukken waar het het meest pijn doet: in hun portefeuille.

Door Lex Moolenaar

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER