Steak Number Eight, het interview: "De jury van Eurosong For Kids heeft onze carrière gered"

Steak Number Eight, het interview: De jury van Eurosong For Kids heeft onze carrière gered

Steak Number Eight, het interview: "De jury van Eurosong For Kids heeft onze carrière gered"

Print

 

strong>

Achttien zijn ze nog maar, en toch hebben de West-Vlamingen van Steak Number Eight gisteren in de Brusselse AB al hun tweede plaat voorgesteld. Tijd om zanger-gitarist-componist-uithangbord Brent Vanneste aan de (melk?)tand te voelen.

Maar eerst nog wat over die nieuwe plaat. Ze heet 'All Is Chaos', werd geproducet door Mario Goossens en gemixt in Seattle door Matt Bayles, die onder meer werkte met Pearl Jam, Isis en Mastodon. 'All Is Chaos' start met twee mokerslagen van songs: 'Dickhead' en (nieuwe single) 'Pyromaniac'. Brent drijft zijn duivels uit terwijl zijn kompanen een indrukwekkende geluidsmuur optrekken. Na dit verschroeiend begin volgen nog acht songs waarin dynamiek troef is: Mastodon-achtige passages worden afgewisseld met loodzware riffs en allerlei ander fraais (inclusief koorgezangen). Ons oordeel over deze nieuwe Steak Number Eight: goede cuisson, en geregeld een wow-gevoel.

'All Is Chaos' volgt drie jaar na 'When The Candle Dies Out', een plaat in eigen beheer met enkele veredelde demo-opnames. Beschouwen jullie dit als jullie echte debuut, of toch als jullie tweede plaat?

Brent Vanneste: "Onze tweede plaat. Qua gevoel en qua sfeer is het gewoon het logische vervolg van de eerste cd. Als je de twee platen naast mekaar legt, is er qua sound inderdaad een groot verschil. Deze nieuwe cd is dan ook op een geheel andere manier tot stand gekomen. Maar ja, een band groeit nu eenmaal. En we waren en zijn ook nog steeds content over 'When The Candle Dies Out'."

'All Is Chaos': waar staat die titel voor?

"Toen ik de plaat schreef, had ik het moeilijk. Ik was volop de dood van mijn broer aan het verwerken, en daar kwamen allerlei emoties bij te pas: reddeloosheid, verwarring... Het was chaos in mijn hoofd. Je hoort dat ook in de nummers, in de dynamiek van de songs. Het is geen rechtlijnig, rechttoe rechtaan album. Er gebeurt van alles. Chaos. Vandaar de titel."

Ondanks jullie jeugdige leeftijd klinken jullie eigenlijk als een band met heel veel ervaring.

"We spelen al samen sinds we een jaar of tien waren. Deze band bestaat dus al zo'n acht jaar! Eigenlijk zijn we begonnen met West-Vlaamse hiphop te maken, maar al snel zijn we overgeschakeld op punkrock en harder werk. Onder invloed van mijn broer vooral, die in een groepje drumde, en onder invloed van de platencollectie van mijn moeder. Ze draaide geregeld Esoteric, My Dying Bride en ander hard spul."

Jullie hebben in jullie begindagen zelfs aan Eurosong For Kids deelgenomen.

"Ja, maar gelukkig hebben we de finale toen niet gehaald. Gelukkig, want ik denk dat dat voor ons nefast zou geweest zijn. We zouden niet kunnen doen wat we nu doen als we door Eurosong For Kids bekend waren geworden. Kijk maar naar die gasten van X!nk. Die hebben zowat onze leeftijd, zijn met goeie muziek bezig, maar raken dat Eurosong-label maar niet kwijt. Dus: de jury van Eurosong For Kids heeft onze carrière gered! (lacht)"

Jullie worden een metalband genoemd. Terecht?

"Nee. Er zitten harde stukken in de nieuwe plaat, maar dat betekent niet dat we een metalband zijn. Wat we dan wel zijn? Ik weet het niet. Postrock? Atmospheric sludge, zeggen sommigen. Ach, ze zeggen wat ze willen. We zijn gewoon Steak Number Eight. Pas op: het is niet omdat ik vind dat we geen metalband zijn, dat ik het genre niet kan appreciëren. Toen we een paar jaar geleden op Graspop stonden, heb ik mij beestig geamuseerd. Morbid Angel was fantastisch toen. Ik hou vooral van de extreme metal: death, grindcore, noisecore..."

Gaan we jullie deze zomer opnieuw op festivals zien?

"Daar hebben we nog geen zicht op. Eerst doen we een aantal clubconcerten, bijvoorbeeld in de Charlatan in Gent en De Kreun in Kortrijk. Daarna zien we wel. Maar de goesting om een paar festivals te doen is er zeker."

Tot slot: wat zijn jullie toekomstplannen op langere termijn?

"Simpel: wij willen verder in de muziek. Er is geen plan B. Het is muziek of niets."

Nu in het nieuws