Review: 'Relentless Reckless Forever' van Children Of Bodom

Tom De Smet

--end[20:1858626]-->

In hun eerste jaren leken de Finnen van Children Of Bodom voorbestemd voor heel grote dingen. Albums als 'Hatebreeder' mochten op veel bijval van critici rekenen, en met hun melodieuze metal kon de band een steeds breder publiek bekoren. Maar ergens onderweg liep het fout. De laatste twee studioalbums 'Are You Dead Yet?' (2005) en 'Blooddrunk' (2008) ontgoochelden, en mastermind Alexi Laiho ontpopte zich meer en meer als een ongeleid projectiel.

Gevolg: met het nieuwe album 'Relentless Reckless Forever' is het volgens velen in de muziekindustrie erop of eronder voor het Finse vijftal. Onze mening: helemaal erop is het niet, maar toch meer erop dan eronder. De songs zijn van een hoger niveau dan op de twee vorige albums, de riffs snediger, het toetsenwerk creatiever. Songs als opener 'Not My Funeral', het met Machine Head flirtende 'Shovel Knockout' en de single 'Was It Worth It?' kunnen naast het beste uit hun oeuvre staan. Nummers als 'Roundtrip To Hell And Back' zijn dan weer het best te omschrijven als vulsel, en de monotone zang van Laiho blijft een serieuze beperking voor de band.

Conclusie: Children Of Bodom is nog niet dood, maar of 'Relentless Reckless Forever' een kortstondige en beperkte heropleving dan wel het opstapje naar een topalbum is, zal de toekomst moeten uitwijzen.

('Relentless Reckless Forever' verschijnt op 7 maart. Het bevat negen eigen nummers en als bonus track een cover van Eddie Murphy's 'Party All The Time'.) 

MEER OVER Metal Maniac

Nu in het nieuws