De Zonnekoning heeft afgedaan

Print
De Zonnekoning, Didier Reynders dus, heeft gisteren zijn eindverslag bij de andere koning ingeleverd. De vorst heeft nog geen opvolger aangeduid. Misschien gebeurt dat vandaag. Wouter Beke staat met stip genoteerd.
p>Ik zie u glimlachen. Met reden. Het wordt potsierlijk. De koninklijke bemiddelaars, preformateurs, verduidelijkers en informateurs hebben de voorbije maanden elkaar voor de voeten gelopen in het paleis. Iedereen is ondertussen al wel eens langs geweest. Wie nog geen opdracht kreeg, moet zich stilaan zorgen beginnen te maken.

We kunnen daar slechts één zaak uit besluiten: de situatie zit muurvast. Vaster dan ooit. Vaster alleszins dan onmiddellijk na de verkiezingen van 13 juni. Toen hadden we nog de hoop dat de twee grote winnaars van de verkiezingen, Bart De Wever en Elio Di Rupo, elkaar wel zouden vinden. Ze hadden geen keuze. Ze moésten een vergelijk zoeken. Hoopgevend waren toen ook de woorden van de PS-voorzitter over de Copernicaanse Omwenteling. Het leek erop dat de Franstaligen het deze keer echt begrepen hadden. Niet dus.

We zijn weldra negen maanden verder, en de nieuwe regering is nog lang niet geboren. De draagtijd van de ezel, de dolfijn en de walvis - 12 maanden - halen we zo goed als zeker evenmin. Misschien hebben we met een olifantendracht te maken, 22 maanden. Dan hebben we een regering in april 2012. Het kan echter ook een schijnzwangerschap zijn en dan wordt het helemaal niets.

Kan Wouter Beke, indien hij vandaag door de koning wordt ingezet, de zaken nog keren? Slechter dan Didier Reynders kan moeilijk. De MR-vicepremier heeft niets bereikt, zelfs geen overeenstemming over zijn opvolger, noch over het aantal partijen dat aan tafel moet plaatsnemen.

Inhoudelijk heeft hij evenmin vooruitgang geboekt. Zijn werkgroepen waren bezigheidstherapie, en over B-H-V is hij ook niet met splijtende voorstellen gekomen.

Reynders is de enige persoon in het koninkrijk die vindt dat zijn opdracht geslaagd is. Want heeft hij niet Bart De Wever en Elio Di Rupo weer samengebracht voor een gesprek? Juist. Maar het heeft nul komma nul opgeleverd, en bovendien is dit duo elkaar de voorbije maanden altijd blijven zien, zij het niet voor de camera’s, zoals Reynders dat per se wilde ter meerdere eer en glorie van zijn eigen persoontje. Goed dat deze Zonnekoning heeft afgedaan.

Door Paul Geudens

.

Nu in het nieuws