Een stadion op drijfzand

De niet bepaald fluwelen revolutie bij Germinal Beerschot is voorbij: Patrick Vanoppen is vanaf nu helemaal de grote baas van de club. Het is goed dat er een einde is gekomen aan de lange periode van onzekerheid en dat het Kiel zich nu volledig kan concentreren op de strijd om het behoud in eerste klasse.

De families Verhaegen en Snelders geven de scepter door. Dertig jaar lang hebben ze een belangrijke rol gespeeld in het Antwerpse voetbal. Twee keer slaagden ze erin om de club van het Kiel van de ondergang te redden. Maar de jongste tijd had een deel van het publiek zich tegen hen gekeerd. Niets is voor eeuwig. Maar ik vind het wel jammer dat het op deze manier is gegaan.

Vandaag hopen we te vernemen welke toekomstplannen Patrick Vanoppen heeft met de club. Er is veel werk aan de winkel, want in de slipstream van de twee families is ook het grootste deel van het bestuur vertrokken, met een bagage van dertig jaar ervaring in de voetbalwereld. Die vervang je niet zomaar.

Daarnaast vraagt half Antwerpen zich af hoe het nu verder zal gaan met het nieuwe stadion. Aanvankelijk wilde Vanoppen zelf een nieuw stadion bouwen voor Germinal Beerschot. Maar omdat het stadsbestuur en ook minister van Sport Philippe Muyters (NVA) de voorkeur geven aan een stadion voor de beide grote Antwerpse clubs, is dat voorlopig geen haalbare kaart. Vanoppen zal van de overheid niet de nodige vergunningen krijgen. Ook niet als de volgende coalitie er anders uitziet of als pakweg Bart De Wever burgemeester wordt, want ook hij is voorstander van het stadionplan. Ten vroegste in 2019 komen er in Antwerpen politici aan de macht die er anders over denken.

En dus hopen we dat Vanoppen constructief meewerkt aan het plan van de stad. In ruil zal hij als projectontwikkelaar wellicht mee willen investeren in de bouw van het stadion. Dat zou een win-winsituatie kunnen zijn, maar hoe moet het dan met de exploitatie van het stadion? Als Vanoppen investeert, dan heeft hij ook recht op een groter deel van de opbrengsten. En dat is dan weer zeer tegen de zin van R. Antwerp FC, dat ervan uitgaat dat de koek in gelijke porties tussen de clubs zal worden verdeeld.

Niet voor de eerste keer dreigen plannen voor een nieuwe voetbaltempel te verzinken in drijfzand. Patrick Janssens en Ludo Van Campenhout willen de eerste steen leggen nog voor de verkiezingen van oktober 2012. Als dat lukt, dan is het een straffe prestatie.

door Lex MOOLENAAR

Nu in het nieuws