Explosievenhonden nodig op Zaventem

In de luchthaven van Moskou zijn zeker 35 mensen omgekomen en meer dan 100 anderen gewond door een bomaanslag. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op. Kan dat in Zaventem ook gebeuren? Zeker, al is de kans hier natuurlijk kleiner dan in het onrustige Rusland.

Gva.be

Vlamingen en Walen leven dan wel niet in de beste verstandhouding, bloed is er nooit aan te pas gekomen.

Het risico zit elders. Brussel, de zetel van de NAVO en de EU, kan internationale terroristen op gedachten brengen. Het is niet omdat er nog nooit iets is gebeurd, dat het niet kan. De veiligheidsdiensten moeten er rekening mee houden. En ze doen dat vanzelfsprekend ook. Maar voldoende? Ik twijfel eraan. Er zitten gaten in de bescherming.

Zo zijn er op de luchthaven geen honden aanwezig die explosieven opsporen. In het buitenland is dat wel het geval. Die dieren werken dan ook heel efficiënt. Van op een paar meter afstand ruiken ze semtex.

Een goede investering lijkt dat dus. Waarom zet de federale politie die beestjes dan niet in op Zaventem? We sturen honden naar Libanon om daar explosieven op te sporen. We hébben ze, maar we gebruiken ze niet.

We kunnen ze oproepen wanneer ze nodig zijn, is de uitleg. Dat klopt natuurlijk niet. Wanneer je weet dat er een probleem is met een bom is het negen kansen op de tien te laat om maatregelen te nemen.

Eigenlijk zouden die dieren 24 uur op 24 moeten rondlopen in zowel de vertrek- als de aankomsthallen. Al was het maar om potentiële bommenleggers preventief af te schrikken. Honden die op eender welk moment aan lukraak gekozen valiezen komen snuffelen, dat werkt ontradend.

Het spreekt vanzelf dat daar een prijskaartje aan vasthangt. So what? Ga naar de eerste de beste voetbalmatch en je wordt overhoopgelopen door politiehonden. Die kosten ook geld. Is het gevaar dan daar zo veel groter dan in een internationale luchthaven? Ik dacht het niet.

Er is al eerder gewezen op veiligheidsproblemen in Zaventem. De Schalkse Ruiters geraakten in een pilotenkostuum tot in de cockpit van een vliegtuig. Een geldtransport werd overvallen op het tarmac. Hoe geraakten die gangsters daar? Luk Alloo passeerde met een vals paspoort zes controles. Een Telefactsreporter plaatste een nepbom aan boord van een vliegtuig. En een zwakzinnige asielzoeker kroop in 2009 tot twee keer toe gewoon over het hek. Voor wanneer het eerste échte incident?

Door Paul Geudens

MEER OVER Ons standpunt