Meer respect voor laatste eigendom van armen

Enkele maanden geleden nestelde een groep krakers zich in de voormalige rijkswachtkazerne in Antwerpen. Zij protesteerden met deze actie tegen het tekort aan betaalbare woningen in Antwerpen.

Vorige week werden zij door maar liefst 160 agenten uit het gebouw gezet.

Gva.be

De krakers vlogen zelfs voor enkele uren de cel in. Zij kregen een tijdelijk onderdak in een gebouw van het Centrum voor Algemeen Welzijn Metropool, maar ook daar moeten ze weg. Zij bereiden nu de kraak voor van nog een ander pand, want het enige alternatief zijn de straatstenen.

Kraken is zeer omstreden, maar deze krakers klagen wel een reeks pijnpunten aan in de stad. De voormalige rijkswachtkazerne staat al bijna vijf jaar leeg. Er zijn verschillende plannen, maar daar blijft het bij. Kraker Johan Cabello werd enkele jaren geleden door de nieuwe eigenaar uit zijn woning gezet. Dit gebouw staat nog steeds leeg.

Dit is wraakroepend als we weten dat veel mensen geen deftig dak boven het hoofd hebben. Een betaalbare en kwaliteitsvolle huurwoning vinden in Antwerpen wordt voor steeds meer mensen een onmogelijke opdracht.

Na de ontruiming werd de inboedel van de krakers overgebracht naar het Antwerps stadsmagazijn op Luchtbal. In opdracht van het gerecht slaat de stad Antwerpen voor zes maanden de kleren en de meubels op van mensen die uit hun huis zijn gezet. Als de eigenaars hun goederen niet binnen die termijn komen ophalen, wordt alles openbaar verkocht.

Het is schrikwekkend om vast te stellen dat deze hangar vol staat. Bovendien vallen er toch heel wat vragen te stellen over de manier waarop alles wordt bewaard. Meubels, televisietoestellen, speelgoed en kleren liggen op één hoop. De omstandigheden zijn alles behalve ideaal. Het magazijn is geen geklimatiseerde ruimte. Door het vocht trekken de houten meubels scheef. De elektrische toestellen gaan stuk.

Mensen die uit hun huis worden gezet, hebben het niet breed. De inboedel die in dit magazijn staat, is het laatste dat ze meestal nog hebben. Het is onaanvaardbaar dat alles dan in een grote hangar wordt gedropt alsof het grofvuil is dat wacht om te worden verbrand. Mensen die in armoede leven, hebben net als eender wie recht op een respectvolle behandeling van hun schaarse bezittingen.

Door Sacha Van Wiele

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws