Europese staatsmannen houden beter hun mond

Print
Karel De Gucht meent dat met Bart De Wever in de buurt geen communautair akkoord mogelijk is. En dus ook geen regering. Daarom, aldus de eurocommissaris, moeten de andere partijen zich maar beter voorbereiden om onderhandelingen te beginnen zonder de N-VA.
Want België heeft dringend een kabinet nodig.

Eerder deze week hadden grote wijze staatsmannen als Jean-Luc Dehaene en Herman Van Rompuy een min of meer zelfde geluid laten horen. Ook zij dringen erop aan dat nu snel komaf wordt gemaakt met de regeringsvorming.

De drie heren zouden zich beter onthouden van giftige commentaren. De reden waarom het nu allemaal zo moeilijk is, ligt bij de loodgieterij die zij in hun tijd gefabriceerd hebben. Zij sloten het compromis om het compromis. Efficiënt bestuur was bijzaak. De gemoederen bedaren, de rust desnoods afkopen met centen, zo ging dat in de tijd van de wafelijzerpolitiek.

Voor Karel De Gucht komt daar nog bij dat regeringen onder Guy Verhofstadt, toen hij achtereenvolgens partijvoorzitter en minister was, de communautaire toestand hebben laten verrotten. Of moeten we herinneren aan de mislukte pogingen om Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen? Het ging niet, en dus ging het dossier maar weer in de ijskast.

Idem dito voor Dehaene en Van Rompuy. Geen van beiden heeft die hypotheek kunnen lichten. Te horen naar hun uitleg van vandaag zijn ze daar weer toe bereid. Al ondertekende Herman Van Rompuy in 2007 mee een wetsvoorstel om B-H-V te splitsen... Heeft hij dat uit zijn presidentieel geheugen gewist?

De drie heren zitten nu veilig in Europa. Het is makkelijk om kritiek te geven vanuit een ivoren toren. Anderen verwijten dat ze niet slagen waar men zelf faalde. Dat zal dan wel rustige vastheid zijn zeker?

Niemand zal ontkennen dat het land een nieuwe regering nodig heeft. Hoe vlugger hoe liever. Maar niet ten koste van alles. Een regering zonder grondige staatshervorming heeft geen zin. Zoals Louis Tobback zaterdag in deze krant zei: we moeten er nú door.

Tot slot nog dit. Wanneer De Gucht spreekt over een regering zonder de N-VA is hij bereid de natte dromen van Elio Di Rupo en Joëlle Milquet waar te maken. Die twee Franstalige politici worden op triomfwagens door de straten van Brussel, Namen en Luik gereden als ze erin slagen Bart De Wever buiten te werken.

Door Paul Geudens

.

Nu in het nieuws