Doorgaan met ons leven is beste antwoord op dreiging

Print
De aanslagen in de Zweedse hoofdstad Stockholm bevestigen nog maar eens wat de afgelopen jaren jammer genoeg al vaak duidelijk is geworden: terrorisme kan iedereen treffen. Deze keer is het niet veel meer dan opschrikken. Maar Zweden had evengoed een drama kunnen meemaken, zoals dat in Londen in juli 2005 of in Madrid in maart 2004.


Zolang niet vaststaat wie achter de aanslagen zit, is het ook moeilijk te achterhalen waarom ze zijn gepleegd. Volgens anonieme meldingen zouden ze te maken hebben met de aanwezigheid van Zweedse troepen in Afghanistan en met vijf jaar oude spotprenten van de profeet Mohammed door de Zweedse cartoonist Lars Viks. Dat is niets nieuws. Moslimextremisten citeren vaak dezelfde motieven om aanslagen tegen westerse doelen te plegen of dreigementen te uiten.

Voor een deel zijn die motieven reëel. De aanwezigheid van westerse troepen in Afghanistan is veel moslimextremisten een doorn in het oog. Daarom vinden oproepen van Osama Bin Laden om de jihad tegen het Westen voort te zetten bijklank bij beïnvloedbare islamitische jongeren.

Maar vaak zijn die slogans niet meer dan een alibi. In alle westerse landen zijn er wel misnoegde islamitische jongeren die zich laten ophitsen door extremistische imams of websites. Dan is elke reden goed.

Maar waar zij hun ideeën halen, maakt in feite weinig uit. Het komt erop aan dreigingen op tijd te onderkennen. En dat is het grote probleem voor westerse veiligheidsdiensten: zij moeten altijd waakzaam blijven. Terroristen moeten maar één keer geluk hebben om te kunnen toeslaan, veiligheidsdiensten moeten altijd geluk hebben om alle aanslagen te kunnen voorkomen.

Het komt er dus ook op aan de voedingsbodem voor dat extremisme weg te nemen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Westerse regeringen moeten proberen dat ongenoegen onder moslimjongeren op te vangen en te kanaliseren, maar zonder dat zij zich laten chanteren. Als zij een knieval doen, hebben de extremisten gewonnen. Het beste antwoord op dreigingen blijft daarom doorgaan met het leven van alledag en tonen dat we niet bang zijn.

Voorlopig zijn er geen aanwijzingen van dreigingen tegen België. Daarom is er nog geen sprake van verhoogd alarm. Maar ook hier blijft waakzaamheid geboden, want wat nu in Stockholm is gebeurd, kan ook hier gebeuren.

Door Paul De Bruyn

.

Nu in het nieuws