Antwerpenaars zijn zot van A en van Music for Life

Print
Bijna een jaar geleden hield ik op deze plek in de krant een pleidooi om het Glazen Huis eindelijk eens in Antwerpen te zetten. De succesvolle benefietactie Music for Life van Studio Brussel stond al in Leuven en in Gent. Het was dus hoog tijd dat de grootste stad van Vlaanderen gastheer werd van het Glazen Huis.
Er waren goede argumenten voor. Antwerpen is net als Leuven en Gent een studentenstad. In de stad wonen bijna een half miljoen mensen. Bovendien hebben we met de havenbedrijven heel wat grote, potentiële schenkers.

Er kwam een oproep via de sociale netwerksite Facebook. Veel Antwerpenaars begonnen al te dromen. Dankzij het lobbywerk bij de stad Antwerpen en Studio Brussel door enkele enthousiaste bewoners werd de slag thuisgehaald. Op de Groenplaats is de opbouw van het Glazen Huis nu volop bezig.

Toch is het altijd afwachten hoe de Antwerpenaar gaat reageren. Als stedelingen hebben we een niet al te best imago. Chauvinistisch, egoïstisch en verzuurd, om maar enkele voorbeelden te geven. Sommigen herinneren zich misschien nog het televisieprogramma Fata Morgana. Het evenement waarop bewoners opdrachten moesten vervullen, was een immens succes in Vlaanderen. Volledige dorpen werden gemobiliseerd, maar in Antwerpen lag er geen kat van wakker.

Zo anders is het beeld nu in de stad. Het is nog een kleine week voor Sam De Bruyn, Sofie Lemaire en Tomas De Soete zich opsluiten in het Glazen Huis, maar het is nu al duidelijk dat de Antwerpenaars zot zijn van Music for Life. Het lijkt alsof iedereen iets organiseert of alleen nog naar benefietevenementen voor de aidswezen gaat. Vrienden halen hun verborgen talenten boven voor geld. Buren leggen de grootste puzzel op de Dageraadplaats. Kinderen verkopen zelfgemaakte kerstkaarten en sociale huurders bakken broodpudding. Honderden mensen nemen deel aan de kerstmannenloop van Gazet van Antwerpen, waarvan de opbrengst naar Music for Life gaat.

Misschien worden we juist gedreven door ons chauvinisme, want we willen nog meer geld binnenhalen dan Leuven en Gent. Voor Antwerpenaars kan het nooit groot genoeg zijn. Of misschien willen we juist de vooroordelen over ons weerleggen. Wat ook de drijfveer is, Antwerpenaars tonen volop dat ze naast een dikke nek ook een groot hart hebben.

Door Sacha Van Wiele

.

Nu in het nieuws