Kalm blijven is enige juiste aanpak van Noord-Korea

Print
Voor de tweede keer dit jaar balanceert het Koreaanse schiereiland op de rand van een zware crisis. Na de beschietingen door het Noorden van het zuidelijke eiland Yeonpyeong is de spanning tot een toppunt gestegen. Is dit de voorbode van nog veel erger, misschien zelfs een kernoorlog? Of zal alles, zoals alle vorige keren, weer koelen zonder blazen?
p>Het antwoord is vermoedelijk het laatste, al weet je nooit met een zo wispelturig regime als dat van Noord-Korea. Pyongyang maakt er een sport van steeds weer de spanning op te drijven. En dan is de kans niet denkbeeldig dat het eens fataal afloopt.

Wat bezielt Kim Jong-Il en zijn entourage? Dat de spanning weer zou oplaaien, was maar een kwestie van tijd. Eerder dit jaar voerde Pyongyang een kernproef uit, het blijft langeafstandsraketten testen en in maart kelderde zijn marine een Zuid-Koreaans schip. Maandag nog pakte het ermee uit dat het een nieuwe gesofisticeerde fabriek voor het opwerken van uranium heeft gebouwd. De VS deden dat laatste af als een publiciteitsstunt. Voor Washington is het ook uitgesloten dat in die omstandigheden de zespartijenonderhandelingen over het Noord-Koreaanse nucleaire programma zullen worden hervat. Maar dat is net waar de Noord-Koreanen op aanstuurden. Door nu de spierballen te laten rollen, willen zij duidelijk maken dat niemand hen kan negeren.

Ondanks hun paranoia zijn zij vrij voorspelbaar. Zij lijden aan grootheidswaanzin en willen door de wereldmachten als gelijke worden beschouwd. Zich meten met de Amerikanen is voor hen een obsessie. Bovendien rekenen zij erop door chantage olie en voedselhulp te kunnen afdwingen.

Niemand heeft al een passend antwoord gevonden op hun grillen. George Bush en Bill Clinton meenden dat zij hen klemgezet hadden, nu zijn ze voor Barack Obama een constante irritatie. Natuurlijk mag Pyongyang niet worden beloond voor zijn chantage. Het kan ook niet zijn dat een ’schurkenstaat’ telkens weer blijft aftasten hoever hij kan gaan. De verleiding is groot om de Noord-Koreanen tot de orde te roepen, maar misschien zijn ze inderdaad zo gek dat ze een kernoorlog zouden ontketenen. Wie wil dat risico lopen?

Tot dusver heeft Pyongyang steeds op het beslissende moment ingebonden. Normaal zou je verwachten dat het dit weer doet. Maar dit is geen normaal regime. Er is maar één juiste aanpak: het hoofd koel houden en hopen dat zelfs in Pyongyang rede overheerst.

Door Paul De Bruyn

Nu in het nieuws