Trichet ongerust over economisch bestuur eurozone

Trichet ongerust over economisch bestuur eurozone

Trichet ongerust over economisch bestuur eurozone

Print
Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), spreekt van een "grote ongerustheid" in verband met het economische en budgettaire bestuur van de eurozone. De uitspraak volgt temidden de Ierse schuldencrisis.

Lessen trekkend uit de crisis, en de gevolgen daarvan op de eurozone, "hebben we de afgelopen dagen opgeroepen voor een consequente verandering in het bestuur" van de Europese Unie en meer bijzonder van de eurozone, aldus Trichet.

De ECB probeert al verschillende dagen om, samen met Europese leiders en met het Internationaal Monetair Fonds, Ierland te overtuigen om hulp van buitenaf te aanvaarden, zodat ze de budgettaire crisis kunnen overwinnen en de markten gerust kunnen stellen. Dat laatste bedreigt namelijk de stabiliteit van de eurozone. Trichet verklaarde twee weken geleden al dat de voorgestelde hervormingen om de begrotingsinspanningen in de Europese Unie te versterken, "niet ver genoeg gaan". De ECB vreest namelijk voor het ontbreken van controle en sancties voor lidstaten die de budgettaire regels in de eurozone niet respecteren.

.

Nu in het nieuws