Oeso-groeiprognoses: België aangemaand tot forse beperkingen in uitgaven

Print
Na een groeispurt tijdens de eerste helft van dit jaar lijkt de economische expansie in België snelheid te minderen, om in 2012 waarschijnlijk opnieuw aan te trekken. Het herstel zou gestuwd worden door de wereldhandel. Indien de hoge werkloosheid aanhoudt, kan dat zich vertalen in hogere niveaus van structurele werkloosheid.
Dat blijkt donderdag uit het halfjaarlijkse rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

"Om de fiscale duurzaamheid te bewaren, is forse fiscale consolidatie nodig onder de vorm van een forse beperking van de uitgaven op alle regeringsniveaus. Daarbij moet in het bijzonder de nadruk gelegd worden op het beperken van de toename in de kosten die gepaard gaan met de vergrijzing", klinkt het. De Oeso beklemtoont ook dat dit moet samengaan met hervormingen op de arbeidsmarkt, om de werkloosheidsgraad aan te pakken, met name door een flexibelere loonstructuur en sterkere stimulansen voor het zoeken naar een job. Voor België verwacht de Oeso een groei van 1,8 procent in zowel 2011 als 2012, tegen 2,1 procent dit jaar. De werkloosheid zou stijgen van 8,6 procent dit jaar naar 8,8 procent in 2011. In 2012 zou hij dalen tot 8,7 procent. Voor de hele Oeso-zone van 33 geïndustrialiseerde landen verwacht de organisatie in 2011 een economische groei van 2,3 procent, tegen 2,8 procent dit jaar. In 2012 zou de groei opnieuw toenemen tot 2,8 procent.

.

Nu in het nieuws