Ierland brengt eenheid van eurozone in gevaar

Europa kraakt in al zijn voegen. Na Griekenland dreigt nu ook Ierland in elkaar te storten. De Europese ministers van Financiën hebben een aantal noodmaatregelen in voorbereiding.

Gva.be

p>Ierland was vele jaren een financieeleconomisch voorbeeld. De sterke opgang van de Keltische tijger lokte algemene bewondering uit. Ierland trok tientallen grote multinationale ondernemingen aan die zich in en rond Dublin vestigden. De werkloosheid daalde spectaculair, de dienstensector floreerde en de banken schreven vlot tienduizenden hypothecaire kredieten uit waarmee de Ieren massaal begonnen te bouwen.

De internationale crisis heeft de Ierse financiële sector evenwel brutaal onderuitgehaald. De Anglo-Irish Bank en de Bank of Ireland moesten een beroep op de overheid doen en konden slechts met miljarden van de staat overeind blijven. De Ieren betalen daar een vreselijke prijs voor. Het begrotingstekort is er ondertussen opgelopen tot meer dan 30 procent van het bruto binnenlands product en de rentevoeten gaan de hoogte in. Ierland wordt langzaam gewurgd.

In die omstandigheden kunnen Europese landen een beroep doen op een noodfonds. Dat werd destijds opgezet om Griekenland uit de ellende te halen. De Grieken kregen miljarden aan hulp, maar moeten daarvoor in ruil hun begroting onder controle brengen. Dat betekent bezuinigingen en harde ingrepen. De Grieken hebben overigens wekenlang massaal geprotesteerd tegen het ’dictaat’ van Europa. Niets heeft geholpen. De regering-Papandreou kon trouwens geen kant meer uit.

De Ieren wacht hetzelfde lot. Premier Cowen probeert de boot af te houden, maar hij weet best dat er geen alternatief meer is. Ierland moet aan het infuus. Alleen wil Cowen nog zélf bepalen wanneer dat gaat gebeuren. Voor de Europese Unie zijn dit pijnlijke momenten. De droom van een eengemaakt Europa brokkelt langzaam maar zeker af. Europa draait stilaan op totaal verschillende snelheden. Duitsland doet het uitstekend en trekt een aantal landen mee. Waaronder Nederland en Frankrijk. Ierland zakt weg in het moeras. Samen met Portugal, Griekenland en Spanje.

België doet het ondertussen nog niet zo slecht. Macro-economisch zitten we zeker bij de beteren van de klas. Indien we er morgen in slagen om ons wagonnetje aan de Duitse locomotief te haken, kunnen we zelfs opgelucht ademhalen.

Door Marc Balduyck

MEER OVER Ons standpunt