Schaduw over nieuw stadion

Print
Géén paleisrevolutie bij Germinal Beerschot. Die titel las ik gisteren in een andere krant, en ik was verbaasd. Hoe noem je het dan als bestuurslid Patrick Vanoppen, die afgelopen zomer nog was ontslagen, doodleuk de bestuurskamer binnenwandelt met de aankondiging dat hij 44,5 procent van de aandelen in de club heeft gekocht?


Zeer merkwaardig is de rol van bestuurder en zakenman Xavier Painblanc. In juli zou die nog een volmacht hebben gegeven om Vanoppen weg te stemmen, en nu heeft hij hem zijn hele aandelenpakket verkocht. Het is slechts een van de vele positiewissels die te bespeuren zijn in de machtsstrijd op het Kiel. Waarom Painblanc die keuze heeft gemaakt, weten we niet. De man praat niet met de pers.

Gevolg is wel dat binnen Germinal Beerschot een sombere patstelling is ontstaan. Twee machtsblokken die uiteenlopende ideeën hebben over de toekomst en die elkaar allang niet meer het licht in de ogen gunnen: hoe moet dat verder met de club die dit seizoen toch al in zwaar water vaart?

De situatie legt ook een zware hypotheek op de plannen voor het nieuwe voetbalstadion. De families Verhaegen en Snelders willen mee in het verhaal van het stadsbestuur. Patrick Vanoppen gaf eerder aan voluit te opteren voor een eigen stadion voor Germinal Beerschot, zonder inbreng van de overheid.

Het businessplan van Vanoppen ziet er mooi uit, maar het steunt op randvoorwaarden zoals de ontwikkeling van 60.000 vierkante meter kantoorruimte en een congreszaal. En dat terwijl de stad een heel andere bestemming in gedachten heeft voor de gronden op IPZ en bovendien samen met de Vlaamse overheid een groot congrescentrum gaat bouwen bij de Koningin Elisabethzaal.

Houdt Vanoppen vast aan die plannen, dan lopen die onvermijdelijk vast op onwil van de overheid, die de nodige bouwvergunningen niet zal toekennen en de IPZ-gronden van Vanoppen desnoods zal onteigenen. Daarnaast stuit de projectontwikkelaar uit Herent tot nader order ook nog op zijn eigen meerderheidsaandeelhouder in Germinal Beerschot. Nogmaals: hoe moet dat verder?

Vanoppen speculeert erop dat de tijd in zijn voordeel speelt. De huidige concessie van de club op het Kiel loopt nog tot 2036, en in 2012 zijn er lokale verkiezingen die andere politici op ’t Schoon Verdiep kunnen parachuteren. In die context is er weer een zware slagschaduw over het nieuwe stadion geworpen. Jammer, héél jammer.

Door Lex Moolenaar

.

Nu in het nieuws