Obama draait op voor te hoge verwachtingen

Peilingen zijn niet altijd verkeerd. Vaak zijn ze een onfeilbare aanwijzing dat er onheil op komst is voor politici. Barack Obama weet dat nu. Alle peilingen gaven aan dat zijn Democratische partij zwaar zou verliezen bij de verkiezingen voor het Congres.

Gva.be

Wat hij ook heeft geprobeerd, hij heeft het tij niet kunnen keren. De Amerikanen hebben gesproken en zijn beleid afgekeurd. Van de hoop van twee jaar geleden blijft nog weinig over.

Hoe is het zo vlug mis kunnen lopen? Met wat brutaliteit zou het antwoord ontleend kunnen worden aan Bill Clinton: it’s the economy, stupid. De slabakkende economie heeft Obama genekt. Tien procent van de Amerikanen zit zonder werk. Snelle beterschap is niet in zicht. Maar dat is wat de bevolking had verwacht.

Dat net Obama hierop wordt afgerekend, is niet helemaal eerlijk. Hij erfde de crisis van Bush. Hij heeft meer puin moeten ruimen dan hem lief was. Zou een ander president het in die omstandigheden beter hebben gedaan? Waarschijnlijk niet. En toch heeft hij fouten gemaakt.

Zijn grootste is de hardnekkigheid waarmee hij de hervorming van de ziekteverzekering wilde doordrijven. Hoe noodzakelijk die ook was voor de miljoenen mensen die geen verzekering hadden, de meesten had den dringender noden. Obama heeft ook te weinig de schuld voor de crisis bij Bush gelegd. In zijn pogingen bruggen te slaan naar de Republikeinen heeft hij zich niet genoeg afgezet tegen zijn voorganger. Soms moet je het veel harder spelen in de politiek.

Bovendien is Obama het slachtoffer van de te hoge verwachtingen van veel van zijn aanhangers. Hij is niet de redder van de mensheid, hij is een politicus. Geconfronteerd met dat verwachtingspatroon kon hij van bij zijn aantreden in feite alleen verliezen. Hij had die verwachtingen moeten temperen, maar hij heeft het niet gekund.

En is Obama nu uitgeteld? Dat hangt af van zijn behendigheid. De Republikeinen hebben hem in het vizier. Zij willen hem zo verzwakken dat hij zijn herverkiezing in 2012 mag vergeten. Om te overleven zou hij Clintons voorbeeld moeten volgen. Die kreeg in 1994 een nog zwaardere klap, maar zette de Republikeinen naar zijn hand en koerste twee jaar later probleemloos naar herverkiezing. Maar is Obama ook zo behendig? En bovenal, krijgt hij wel de kans?

Hem al afschrijven is verkeerd. Politici hebben meer dan negen levens. Maar dat hij het zwaar krijgt, staat vast. En het beleid dat hij wilde voeren is verleden tijd.

Door Paul De Bruyn

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws