Ontdek “De Maatjes” met zijn rietvelden en uitgestrekte weilanden

Op zondagmiddag 7 november organiseren de Natuurgidsen regio Kalmthout weer een wandeling in de Maatjes. Kris Ribbens wacht de geïnteresseerde wandelaars op om 14u aan de kerk van Nieuwmoer.

Een wandeling door dit unieke natuurgebied is zeker een aanrader! Met een beetje geluk zien we heel wat vogels… misschien wel een Blauwe Kiekendief! Deze roofvogel geeft een voorkeur aan open terrein met lage struiken en hoog gras. Hij scheert vaak over de grond zoekend naar een prooi, altijd klaar voor de aanval.

Van eind augustus tot november trekken de meer noordelijke blauwe kiekendiefpopulaties naar het warmere zuiden van hun verspreidingsgebied. De lente daarop, van maart tot mei, keren ze terug naar het noorden om er te broeden. Hoewel ze meestal solitair leven, vormen blauwe kiekendieven tijdens de broedtijd paren en worden op andere momenten soms zelfs in groepen van tien tot twintig vogels waargenomen, terwijl ze uitrusten.

Deze schuwe roofvogel leeft op ongestoord, open terrein met lage vegetatie, waar hij op zoek naar zijn prooi tot bijna vijf meter boven de grond zweeft en duikt. De afgelopen twee eeuwen zijn de blauwe kiekendieven in hun hele verspreidingsgebied kleiner geworden, met name door de jacht, het gebruik van pesticiden en het verlies van leefgebied.

Wat je zeker niet mag vergeten: laarzen en een verrekijker

Organisatie: “Natuurgidsen regio Kalmthout”

chrisvandersypt

Onze

Wandelkalender 2010

en nog veel meer informatie kan je vinden op:

Info:

Vander Sypt Chris 03 666 48 03 chrisvandersypt@skynet.be

Chris Vandersypt

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio