Debat over wenselijkheid juryrechtspraak is nodig

Print
Toen een paar uur voor de uitspraak de jury het rode make-uptasje van Els Van Doren terugvond, was ik er haast zeker van dat Els Clottemans zou worden vrijgesproken. Hoe kan het nu dat de politiediensten een dergelijk overtuigingsstuk over het hoofd zien? Het tasje was onvindbaar geweest. Omdat Els Clottemans het had meegenomen als trofee, betoogde meester Jef Vermassen. Neen dus. Het was gewoon niet opgemerkt. Wat moeten we dan van de rest van het onderzoek denken?
p>Ik heb moeite met de uitspraak van het assisenhof van Tongeren. En ik ben niet alleen, zo bewijzen talrijke reacties. In België volstaat het dat men het juiste profiel van een moordenaar heeft - motief, gelegenheid, kennis, karakter - om allicht levenslang achter de tralies te vliegen. Met nogmaals dank aan meester Vermassen.

Een gevaarlijk precedent vind ik. Wanneer de politie de schuldige niet kan vinden, gaat ze simpelweg op zoek naar iemand met het juiste profiel - dat kunnen u en ik zijn - en klaar is Kees. Angstaanjagend is dat.

Ik weet niet of Els Clottemans haar liefdesrivale Els Van Doren heeft vermoord. Het kan. Maar het kan ook niet. Er was geen bekentenis, er was geen getuige, er was geen materieel bewijs, zelfs geen begin van. Maar minstens acht van de twaalf juryleden vonden gisteren, na een maand de debatten te hebben gevolgd, dat er voldoende ernstige, overtuigende en eensluidende vermoedens waren om de zwaarste beschuldigingen tegen haar te weerhouden.

Hun uitspraak is gebaseerd op een innerlijke overtuiging. Dat verdient respect. We hebben er alle vertrouwen in dat zij in eer en geweten geoordeeld hebben.

Maar ik blijf met die ene vraag zitten: wat als Els Clottemans het niet gedaan heeft? Het is niet onmogelijk, gezien de gebrekkige bewijsvoering. Dan is een jonge vrouw, die het al zeer moeilijk had, onschuldig naar de gevangenis gestuurd. Een onverdraaglijke gedachte. Ik hoop voor de juryleden dat later niet moet uitkomen dat iemand anders de moordenaar was.

Nogmaals, ik weet niet of Els Clottemans schuldig is of niet. Maar ik ben er wél van overtuigd dat het beter is honderd schuldigen vrij te laten, dan één onschuldige voor lange tijd naar de gevangenis te sturen.

Justitie moet nadenken over wat in het assisenhof van Tongeren is gebeurd. En minstens opnieuw het debat openen over de wenselijkheid van juryrechtspraak.

Door Paul Geudens

Nu in het nieuws