Zwakke resultaten, maar er is wel hoop

Print
Als je naar de resultaten van Germinal Beerschot en R. Antwerp FC kijkt, dan kan je er als Antwerpse voetbalfan momenteel moeilijk vrolijk bijlopen. Ook dit seizoen lijken beide clubs weer geen hoge toppen te gaan scheren. Germinal Beerschot hangt amechtig in de rechterkolom van het klassement in eerste, Antwerp zakt na een sterk begin steeds verder weg in tweede.
Gelukkig gebeuren er achter de schermen wél een aantal zaken die enige hoop geven voor de toekomst.

Vandaag zou de burgerlijke rechtbank in eerste aanleg zich moeten uitspreken over de eventuele ontbinding van Antwerp. Dat klinkt behoorlijk dramatisch, maar zo’n vaart zal het allemaal niet lopen. Algemeen wordt verwacht dat de rechter op basis van nieuwe, hoopvolle gegevens over de financiele huishouding van de club zal besluiten om ’de debatten te heropenen’. In mensentaal: Antwerp krijgt uitstel om verder orde op zaken te stellen. Tenzij de rechter vandaag met het verkeerde been uit bed zou zijn gestapt.

Ook op het Kiel wordt er aan de toekomst gewerkt. Gisteren bracht uw krant het nieuws dat de families Verhaegen en Snelders - met samen 54 procent nog altijd de hoofdaandeelhouders van Germinal Beerschot - volgende maand een nieuw boegbeeld in het bestuur willen lanceren. Eddy Snelders beschikt over vele troeven: het bloed van de familieclan, een onbetwiste voetbalkennis, goede communicatieve vaardigheden en een breed netwerk in het milieu. Hij lijkt de ideale figuur om de nodige verjonging van het bestuur en de verdere professionele uitbouw van de club vorm te geven. Wordt hij straks de nieuwe voorzitter?

Financieel zijn er voor Germinal Beerschot zeker perspectieven. In de coulissen staan mensen klaar met veel middelen, die bereid zijn om te investeren zodra de club erin slaagt om intern de opvolging op een adequate manier te regelen. De komst van Eddy Snelders kan een belangrijke stap zijn in dat proces.

En dan is er voor de beide Antwerpse clubs nog het uitzicht op een nieuw stadion, waarvoor het stadsbestuur en de haven zestig miljoen euro willen reserveren. Dit najaar wordt daarover in alle discretie vergaderd in een aantal werkgroepen met vertegenwoordigers van de stad en van de clubs. Tot nu toe zijn die gesprekken zonder bloedvergieten verlopen. Maar het wordt ongetwijfeld spannend als er voor de exploitatie van het stadion een compromis moet worden gevonden over de verdeelsleutel.

Door Lex Moolenaar

Nu in het nieuws