Laten we moslims nu eens benaderen als buren

Print
LDD-politicus en presentator van het debatprogramma ZwartWit Jurgen Verstrepen wrijft zich al in de handen. Hij heeft zondag Abu Imran van Sharia4Belgium en Filip Dewinter van het Vlaams Belang in zijn studio. “Een debat tussen islam en anti-islam”, zegt Verstrepen. Het zal zeker spetterende televisie opleveren, maar ik betwijfel of we ook iets gaan leren. Abu Imran is met zijn verwrongen beeld op de islam de beste propagandist van het standpunt van Dewinter. De Vlaams Belang-topman moet de bal er maar gewoon inkoppen. Waarschijnlijk zal Imran ook een paar owngoals maken.
Elk dorp of gemeenschap heeft recht op een dorpsgek. Voor de Antwerpse moslimgemeenschap is dit Abu Imran met zijn Sharia- 4Belgium. Enkele moslimverenigingen namen al afstand van het clubje van Imran. De moslimgemeenschap is divers. Een belangrijke minderheid volgt de strikte interpretatie van de islam. Daarbij vertolken zij soms denkbeelden die niet langer thuishoren in de 21ste eeuw. Dit vind je ook bij andere levensbeschouwingen. Het maakt niet uit of een aartsbisschop, een rabbijn of een imam verklaart dat aids “een vorm van immanente gerechtigheid is”, het blijft een zeer verwerpelijke verklaring. Voor alle duidelijkheid: die uitspraak over aids komt uit het boek van aartsbisschop Léonard.

Wie zijn dan die andere moslims? Zij proberen net als andere gelovigen hun levensbeschouwing een plek te geven in hun leven. Zij zijn zoals Aïcha Cissé, moslima en kandidaat in Benelux’ Next Top Model. Haar ouders hebben het moeilijk met homofilie, maar zij heeft er na enkele ontmoetingen met homo’s geen problemen mee. Aïcha bidt vijf keer per dag, maar niet tijdens het werk. De jonge vrouw wijst extremisme af. En ja, ze wil op termijn een hoofddoek dragen, maar nu nog niet, want ze voelt zich er nog niet rijp voor. Aïcha springt zeer pragmatisch om met haar godsdienst, net zoals duizenden andere moslims in Vlaanderen.

Moslims zijn nu al ruim veertig jaar onze buren en collega’s. Het wordt misschien eens tijd dat we hen ook benaderen als buren en collega’s. Mohamed en Fatima hebben dezelfde beslommeringen als Kevin en Marie. We moeten af van het beeld dat elke moslim wacht op het juiste moment om zijn of haar bomgordel te laten ontploffen. De oorzaken van de samenlevingsproblemen zitten natuurlijk dieper, maar dit zou al een eerste stap zijn naar een oplossing.

door Sacha VAN WIELE
MEEST RECENT