Cruciale fase voor Antwerps voetbal

Print
Het worden belangrijke maanden voor de besturen van de twee grootste Antwerpse voetbalclubs. Tegen het einde van dit jaar wil het stadsbestuur een spijkerhard akkoord van de clubs dat ze bereid zijn om in het geplande nieuwe stadion op Petroleum Zuid (IPZ) te gaan spelen.
En dus moet er eerst overeenstemming worden bereikt over de manier waarop de exploitatie van dat stadion wordt verdeeld. Antwerp wil bovendien van de stad vernemen hoe het zijn gronden op de Bosuil ten gelde kan maken om een deel van zijn schulden af te betalen.

Gisteren behandelde de burgerlijke rechtbank het zoveelste dossier dat tegen Antwerp loopt. Sommige bronnen beweren dat er in totaal meer dan driehonderd schuldeisers zijn. Toch draait de club momenteel comfortabel mee aan de top van de tweede klasse en liep de Bosuil deze zomer vol voor een derby die was geboycot door de supporters van Germinal Beerschot. De Great Old zal nooit vergaan. Maar de interne oorlog met schuldeisers zoals de familie Collin moet wel worden opgelost, en de gemiddelde leeftijd van het clubbestuur geeft aan dat er stilaan toch aan een nieuwe generatie moet worden gewerkt.

Op het Kiel beweegt er ondertussen wél veel. Gisteren raakte bekend dat de familie Duchâtelet haar aandelen heeft verkocht aan de nv Adevra. Die is in handen van de kledingmagnaat Xavier Painblanc, die nu 44,5 procent van Germinal Beerschot bezit. Zo ontstaat er achter de schermen van de club een tweede grote formatie, naast de families van Jos Verhaegen en René Snelders.

Ook oud-wielrenner Jean-Baptiste Claes, die zich als vader van JBC eveneens een kledingmagnaat mag noemen, is bereid om Germinal Beerschot financieel te steunen. Claes was dat al langer van plan, maar hij geloofde niet in de megalomane plannen van voormalig bestuurder Patrick Vanoppen voor een eigen stadion. Nu Vanoppen uit het clubbestuur is gezet, kan ook Claes het licht op groen zetten.

Er zijn dus wel degelijk toekomstperspectieven voor het Antwerps voetbal. Maar Patrick Janssens en Ludo Van Campenhout staan wel voor een zware opdracht. Slagen zij erin om Eddy Wauters en Jos Verhaegen op één lijn te krijgen in het stadionverhaal? Met zulke bijzondere persoonlijkheden valt daar moeilijk een voorspelling over te doen, maar tegen het einde van dit jaar zouden we toch al veel meer moeten weten.

Door Lex Moolenaar

Nu in het nieuws