Euro op hoogste peil in drie maanden

De euro is boven de koers van de 1,32 dollar geschoten, het hoogste niveau sinds begin mei. De Europese eenheidsmunt was de voorbije maanden in vrije val, uit vrees dat de Griekse schuldencrisis de rest van de eurozone zou besmetten. Maar de laatste weken is het weer optimisme troef.

Een analist van Citigroup zegt tegenover het persagentschap Bloomberg dat het niet uitgesloten is dat de euro verder stijgt tot 1,39 dollar, het hoogste peil sinds begin februari.

"Het globale beeld blijft er zeer constructief uit zien. We zien een combinatie van een licht zwakkere dollar, een positief beursklimaat, de grondstofmarkten die het goed doen en zin voor risico's", aldus de analist. Begin juni kostte een euro nog slechts 1,18 dollar - het laagste niveau in vier jaar. Toen was er de vrees dat de schuldencrisis in Griekenland zou uitdeinen naar de rest van Europa. Maar dankzij een steunpakket van 750 miljard dollar, vanwege de Europese Unie en het IMF, en de positieve stresstesten van de Europese banken, is het vertrouwen hersteld. Analisten zien hiervoor nog een andere indicatie: ook het renteverschil dat zogenaamde zwakkere landen als Griekenland of Portugal moeten betalen tegenover het Duitse staatspapier, is gekrompen. De stijging van de euro ten opzichte van de dollar heeft ook te maken met bezorgdheid over het economisch herstel in de Verenigde Staten. Vrijdag raakte bekend dat de groei in de VS in het tweede kwartaal is afgezwakt tot 2,4 procent op jaarbasis, of lager dan verwacht.

Nu in het nieuws