De ideale oplossing is niet steeds de beste

Print
Een plan kan er op papier misschien heel mooi uitzien, maar in de praktijk een gedrocht zijn. Dit is meestal een gevolg van een overheid die blind is voor het menselijk aspect.
Een recent voorbeeld is het plan voor de aanleg van een nieuw park in Oud-Borgerhout. Elf woningen worden hiervoor onteigend. Het gaat hier niet om krotten, waarvan de eigenaars maar al te blij zouden zijn dat iemand hun woning nog wil kopen. De huizen worden bewoond door jonge gezinnen die hun zuur verdiende spaargeld staken in de renovatie van hun woning. Sommige woningen zijn in art-decostijl.

De dreigende onteigening is een kaakslag voor deze mensen. Bovendien staat deze ingreep niet in verhouding tot het resultaat. Er is meer groen nodig in Borgerhout. Dit ontkennen zelfs de getroffen gezinnen niet. Alleen zou er met de heraanleg ongeveer 0,35 ha extra groen worden gewonnen. Het aantal vierkante meter groen per Borgerhoutenaar stijgt hiermee, hou u vast, van 1,08m² naar 1,19m².

Antwerpen wil dat er per inwoner 9m² groen is. Het moet de leefkwaliteit in de stad verhogen en zo meer jonge gezinnen aantrekken. Alleen blijkt in Borgerhout dat deze maatregel juist jonge gezinnen, die al in de stad wonen en er investeren, op straat zet. Het Antwerpse schepencollege herbekijkt nu de onteigening. Antwerps schepen van Ruimtelijke Ordening Ludo Van Campenhout (Open Vld) zou eigenlijk liever het plan van tafel vegen. Beter laat dan nooit. Spijtig dat hij niet sneller zijn ambtenaren een halt had toegeroepen. De bewoners hadden dan minder slapeloze nachten.

De bewoners van de elf woningen zijn mondig, het zijn mensen die zich niet zo maar neerleggen bij eender welke beslissing. Stel dat dit niet zo was geweest, had het stadsbestuur dan ook de plannen herbekeken? Het is onbegrijpelijk dat niemand eerder zag dat dit plan niet menselijk was. De ideale oplossing is niet steeds de beste oplossing. Om dit te zien, moeten wel eerst de oogkleppen af en moeten de betrokken ambtenaren eens hun bureaustoel verlaten.

Het creëren van extra groen in een stad is zeker geen gemakkelijke klus. Niet elke dag dient zich er een terrein aan om een tweede park Spoor Noord op aan te leggen. Het is belangrijk dat bewoners op 500 meter tot een kilometer van hun woning een gezellig groen pleintje of parkje hebben. Met wat creativiteit is dit echt geen onmogelijke klus.

door Sacha VAN WIELE

.

Nu in het nieuws