Goed beursnieuws mag ons niet verblinden

Print
Op de beurs is het resultatenseizoen volop op gang gekomen. De voorbije dagen presenteerden onder meer BNP Paribas, Telenet, Solvay, Nyrstar, BASF, Belgacom en Bekaert al hun rapport over het eerste halfjaar van 2010. Later deze week worden nog KBC, Dexia en Umicore verwacht.
De meeste rapporten laten een aanzienlijke verbetering zien. Op zich niet verrassend. Er wordt nu vergeleken met de eerste zes maanden van 2009, toen de wereld volop in economische crisis was. Bovendien hebben de ondernemingen van de situatie gebruik gemaakt om hun werking tegen het licht te houden. Niet-rendabele activiteiten werden verkocht of gestopt. Overtollig personeel werd op straat gezet. Er werd bespaard waar het kon. Dat snoeiwerk levert vruchten op.

Toch waren de resultaten doorgaans nog beter dan verwacht. Op de beurs liet zich dat merken. De beursbarometers die de evolutie van de waarde van een korf met de belangrijkste Europese en Belgische aandelen weerspiegelen, zijn de jongste maand zo’n 10% opgeveerd.

Niet alleen de beleggers zijn in hun nopjes, ook wie niet belegt ziet het rooskleuriger in. Volgens de Nationale Bank heeft het vertrouwen van de Belg in een betere gang van zaken zijn hoogste peil bereikt in meer dan twee jaar.

De motor mag dan wel weer warmgedraaid zijn, toch is dit deze keer geen garantie op een onbezorgde rit voor de komende maanden. Er liggen heel wat hindernissen op de weg. De belangrijkste is wellicht de toestand van de overheidsfinanciën. De voorbije twee jaar werden door de regering gigantische sommen uitgegeven om een algemene instorting van de economie te vermijden. En dat terwijl de overheid al tegen een forse schuldenberg aankeek. Dit alles moet nu worden terugbetaald. Allen om de tekorten weg te werken, moeten onze regeringen tegen 2015 al 24,2 miljard euro vinden aan besparingen of nieuwe belastingen. En dan wordt niet eens iets van de historische schuldenberg afgelost. Dit kan niet zonder effect blijven op de inkomsten, uitgaven en investeringen van de consument en de bedrijven en dus op onze economie.

Dus moeten we vooral blij zijn dat er in de eerste zes maanden van dit jaar 32.873 nieuwe ondernemingen werden opgericht. De bomen die vandaag worden geplant, moeten immers later voor vruchten zorgen. We zullen ze absoluut nodig hebben.

door Johan VAN GEYTE

.

Nu in het nieuws