MR lijkt steeds meer op Mexicaans leger

Print
Er zit een dikke vlieg aan de lamp bij MR-FDF. Didier Reynders heeft zijn troepen niet meer in de hand. Zijn kartel begint steeds meer op een Mexicaans leger te lijken.
p>Senaatsvoorzitter Armand De Decker, toch niet de meest rebelse Franstalige liberaal, verklaarde gisteren dat de MR wil meewerken aan een grote staatshervorming. Indien het FDF dat niet zint, dan moet het maar tegenstemmen, aldus de burgemeester van Ukkel. Hij heeft het meer bepaald over drie FDF-volksvertegenwoordigers in de Kamer. De MR houdt er dan nog 15 over.

Een reactie van Olivier Maingain liet niet lang op zich wachten. Hij eiste dat partijvoorzitter Reynders onmiddellijk De Decker zou terugfluiten. Wat Reynders niet deed. Wellicht was hij op voorhand op de hoogte gesteld over wat De Decker wilde zeggen over het FDF. De Senaatsvoorzitter verwoordt trouwens een gevoelen dat bij veel Franstalige liberalen leeft. Zij zijn Maingain liever kwijt dan rijk. Zeker nu op 13 juni is gebleken dat het FDF in Brussel-Halle-Vilvoorde evengoed achteruitgaat als de MR in Wallonië. Maingain verloor er 3,5 procent.

Dat verandert de zaken gevoelig binnen de MR. De enige reden waarom veel MR’ers de strapatsen van Maingain duldden, was juist omdat hij de partij in Brussel aan winst hielp. Nu dat ook voorbij is, is het FDF quasi-overbodig geworden. Zelfs een obstakel.

Maingain heeft nu de keuze. Ofwel schikt hij zich naar de MR-consignes, ofwel gaat hij alleen verder met zijn drie onwillige burgemeesters. Kiest hij niet en blijft hij binnen de MR verder rebelleren, dan zal hij op termijn uit de partij worden gezet. De MR wil immers o zo graag mee regeren. En het zal niet Maingain zijn die dat gaat tegenhouden.

Er is echter niet alleen Maingain. Ook Louis Michel heeft zich gisteren weer geroerd. Hij zegt de ideeën van de N-VA te verfoeien. “Nationalisme is oorlog”, aldus Michel. En dat op een ogenblik dat partijvoorzitter Didier Reynders werkelijk alles uit de kast haalt om zich bij De Wever salonfähig te maken...

Ruzie binnen de MR: op het eerste gezicht kan het de Vlamingen als muziek in de oren klinken. Het verzwakt de Franstalige tegenstand tegen een staatshervorming en tegen een oplossing voor B-H-V gevoelig. Maar is de MR in de huidige situatie nog wel een betrouwbare regeringspartner? Wil Didier Reynders in de federale coalitie, dan zal hij eerst orde en duidelijkheid moeten scheppen in de eigen partij.

Door Paul Geudens

.

Nu in het nieuws