Zet de politie voldoende blauw in op straat?

Print
Twee vandalen kieperden twee auto’s, die geparkeerd stonden op de kaaien, in de Schelde. Op twee plaatsen, op het Zuid en in Deurne, zijn bromfietsen in brand gestoken. In dezelfde buurt gooiden vandalen een steen door een raampje van een auto.
Veel erger nog, een onbekende gooide een betonnen klinker door de ruit van een rijdende autobus van De Lijn. Op klaarlichte dag én nabij een druk kruispunt.

De feiten inspireerden het Vlaams Belang, dat onmiddellijk de Antwerpse politie viseerde en het gebrek aan blauw op straat aan de kaak stelde. Vooral in de afdeling West - dat is het toeristische hart van de stad tussen de Leien en de Schelde - zouden maar drie patrouilles rijden in het weekend. Als, volgens die redenering, nog een van die patrouilles een opdracht heeft in het stadsdeel op Linkeroever, dan blijven er maar twee patrouilles over voor rechteroever. En vier politie-inspecteurs, dat is wel erg weinig voor de oude kernstad.

De realiteit is gelukkig anders. Het klopt dat elk van de zes afdelingen drie patrouilles ter beschikking heeft. En dat 24 uur per etmaal. Maar elke vrijdag- en zaterdagnacht worden daar zogenaamde piekploegen bijgezet, met name in die stadsdelen waar eventuele overlast te verwachten valt. In de uitgaansbuurten van de afdeling West worden in het weekend vaak twee extra patrouilles ingezet.

Daarenboven lopen er in het weekend ook vaak acties tegen diefstallen of overvallen. De agenten die daarvoor worden ingezet, kunnen op elk moment een andere opdracht krijgen.

Maar of je nu zes agenten inzet of honderd, dat garandeert nog geen succesvolle bestrijding van vandalisme. Stel dat de politie aan Het Steen is, dan kan een vandaal aan het Zuiderterras toch makkelijk een auto in de Schelde kieperen?

Zo zijn er ruiten ingegooid van een klaslokaal op de Luchtbal en van een scoutslokaal in Merksem. In datzelfde district, maar op ruime afstand van het eerste incident, staken onbekenden twee glascontainers in brand. Die voorbeelden illustreren dat je niet overal agenten naast kan zetten. Daarom maakten politie en stad de overeenkomst dat de politie binnen de tien minuten na een dringende oproep ter plekke moet zijn.

Misschien moeten we ons meer vragen stellen bij de toename van blinde agressie in onze maatschappij. Als zelfs spoedgevallendiensten, waar hulp aan anderen op de eerste plaats komt, er niet aan ontsnappen...

Door Johan Van Baelen

.

Nu in het nieuws