Premierschap Leterme is geen succes geweest

Print
"Heeft Leterme gefaald?”, vroeg een lezer mij gisteren tijdens de chatsessie op de website van Gazet van Antwerpen.

Interessante vraag. De eerste minister zélf vindt van niet. “Mij treft absoluut geen schuld aan wat de voorbije dagen en weken is gebeurd.

Ik weet dat men in het verleden heeft gezegd dat ik te vaak de schuld op anderen afwentel, en misschien was dat zo, maar in dit verhaal heb ik alles gedaan om te slagen”, liet Yves Leterme dinsdag weten.

Ik ben het niet eens met hem. Als premier heeft hij, eens te meer, een te passieve rol gespeeld in de onderhandelingen. Het is een gewoonte van hem. Tijdens de moeilijke formatieperiode in 2007 toonde hij ook te weinig ruggengraat. Een politicus die net 800.000 stemmen heeft gehaald, moet daar meer mee aan kunnen vangen. Die moet die gebruiken om de anderen voor het blok te zetten: ’Zo zie ik het, en wie het beter kan, mag er zelf aan beginnen.’ Dát moest zijn verhaal zijn. Maar de poort van de Wetstraat 16 lonkte te erg, en dan verliest een mens het noorden.

Nu weer. Zag Leterme weken geleden dan niet aankomen dat hij - in samenspraak met Jean-Luc Dehaene - een versnelling hoger moest schakelen? Meende hij dat de deadline van Open Vld niet ernstig was?

Tot op het laatste moment heeft hij zich beziggehouden met het zoeken van een uitweg in plaats van met de inhoud van het dossier. Woensdagavond, toen Alexander De Croo liet blijken dat er een vertrouwensprobleem was, concentreerde Leterme zich op een mededeling die hij ’s anderendaags in het parlement zou voorlezen en die hem meer tijd zou geven. Méér dan op het zoeken naar een oplossing voor B-H-V.

Dan mag je niet verbaasd zijn dat het fout loopt.

Het premierschap van Yves Leterme is geen succes geweest. De andere partijen gunden het hem niet, dat is zeker waar, maar hij heeft de zaken ook onvoldoende in handen genomen.

Uiteindelijk staat er slechts één trofee in zijn prijzenkast: de relancemaatregelen voor de opvang van de economische crisis. Op communautair gebied - zijn stokpaardje in de verkiezingscampagne van 2007 - is nul komma nul gerealiseerd. Pensioenen, begroting, veiligheid, justitie, migratie? Mager beestje.

CD&V en Yves Leterme gaan moeilijke verkiezingen tegemoet. Ze hebben het zelf gezocht.

Door Paul Geudens

Nu in het nieuws