Ekerse school organiseert “Week van de beroepen”

Ekerse school organiseert “Week van de beroepen”

Ekerse school organiseert “Week van de beroepen”

Print
Antwerpen -

Het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesinstituut van Ekeren organiseerde van 1 tot 5 februari de “Week van de beroepen”. De leerlingen van het eerste leerjaar konden op schooluitstap en mama’s, papa’s, oma’s en opa’s kwamen vertellen over hun werk.

Leerkracht Annabelle: “Op die manier konden de kinderen praktisch kennismaken met allerlei beroepen.”

In de Colruyt

Maandag kregen de kinderen een rondleiding in de Colruyt-supermarkt van Ekeren. De groep Colruyt heeft zo’n 21.000 werknemers in dienst en is ook actief in het buitenland. De groep heeft winkels en een groothandel in Frankrijk, een informatica afdeling in India en een winkel in Luxemburg.

Uitgedost als werknemertjes van de Colruyt mochten ze artikelen uit de rekken nemen, zelf scannen en afrekenen aan de kassa. Ze konden achter de schermen zien, ook bij de ‘Collect and Go’ afdeling waar de koper zijn vooraf bestelde goederen kan afhalen. De klant geeft online zijn boodschappenlijstje door en achteraf kan hij zijn spullen ophalen.

Bij de slagerij van de Colruyt aangekomen wees leerlinge Lana met grote ogen naar een slagersmes aan de muur. Ze geniet van haar rolletje salami en kijkt geboeid naar wat slager Geert demonstreert. “In deze ruimte snijden we het vlees en maken we gehakt.” Hij trekt een ijzeren harnas aan en toont hoe het vlees door de vleesmolen gaat. Met zijn maliënkolder en zijn slagersmes in de hand leek hij wel een ridder uit de tijd van Koning Arthur. Met een hoofdje vol nieuwe ervaringen en een zakje vol lekkers, keerden de kinderen terug naar school.

Eerste verkoper Jeroen : “Ik heb de indruk dat de kinderen zeker iets gehad hebben aan onze uiteenzetting. Het is voor ons dan ook heel tof dat er interesse getoond wordt voor onze job. De kinderen zijn altijd welkom om ons nog een keertje te komen bezoeken.”

Op de werf en in het ziekenhuis

Op dinsdag kregen de kinderen de spoedafdeling van de Sint-Elisabeth Campus te zien. In het najaar van 2009 smelten het Sint-Elisabethziekenhuis en het AZ Sint-Jozef samen tot één fusieziekenhuis waar meer dan 1600 mensen werken. De verpleegsters lieten werkmateriaal zien zoals het zuurstofmasker, een elektrocardiogram toestel, ontsmettingsmiddelen en een enthousiaste werkneemster nam de kinderen mee naar een ziekenkamer in het ziekenhuis. Wat onmiddellijk opviel was het modern ingericht interieur met elektrisch verstelbaar bed met computer.

Momenteel wordt er een nieuwe ziekenhuisvleugel aangebouwd. Bouwmeester Ricardo vertelde dan ook over de werken aan het ziekenhuis. Hij toonde de 7-jarigen wat kranen en gewapend beton zijn  en sprak over de helm en de stalen tippen van zijn schoenen die hij draagt voor de veiligheid.

Juf Annabelle: “Het was een unieke ervaring en uit de reacties van de kinderen bleek dat ze er veel van opgestoken hadden.”

Naar het bejaardentehuis

Donderdag stond in het teken van de 75 werknemers van het Rust- en Verzorgingstehuis Sint-Vincentius. De kinderen kregen een rondleiding in het ouderlingentehuis en brachten een bezoekje aan enkele inwoners. Er zijn een 12-tal beroepen vertegenwoordigd in het rustoord; klusjesmannen, verpleegsters, animatrices, vrijwilligers…

Organisatrice Debby: ” Het was de bedoeling dat de leerlingen iets meer te weten kwamen over deze beroepen en ik denk dat dit doel bereikt is. Er komen hier regelmatig kinderen op bezoek, wat leven in de brouwerij brengt. Ik vind het heel belangrijk dat ze weten dat er verschillende generaties zijn.” De oudste inwoner in Sint-Vincentius is zo’n 102 jaar.

(noot: een aantal namen zijn fictief in het belang van de geïnterviewden)

Kira Haazen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio