Antwerpen leeft, met dank aan de inwoners

Print
Als bewoners betrokken zijn bij het reilen en zeilen in hun stad is dat meestal een teken dat het goed gaat. Of dat er in ieder geval wat beweegt. Zoals in Antwerpen, waar het afgelopen weekeinde vele mensen op hun eigen manier een steentje bijdroegen aan het leven in de stad.


Op de traditionele nieuwjaarsdrink op de Grote Markt waren opnieuw enkele duizenden Antwerpenaars van de partij om elkaar een gelukkig jaar te wensen en om wat te eten en te drinken. Er was duidelijk minder volk dan vorig jaar, maar daar kan het barre weer voor iets hebben tussengezeten.

Of komt er sleet op de formule? In dat geval kan het stadsbestuur misschien eens nadenken over een nieuwe formule voor 2011. Antwerpenaars, ze zijn verwend. Dat weten we. In het Klein Hagelkruis in het district Ekeren, kregen de bewoners van de Voetboogstraat zaterdag onverwacht bezoek van burgemeester Patrick Janssens, zanger Axl Peleman en schepen Leen Verbist. Niet zomaar.

Zaterdag werd voor de 15.000ste keer een straatfeest georganiseerd, sinds het stadsbestuur in 1997 startte met het uitlenen van materiaal zoals tenten, tafels en stoelen. Het initiatief bleek al vanaf het begin een succes en de vraag is intussen van die aard dat Opsinjoren, dat is de stedelijke dienst die deze feesten opvolgt, niet zelden met lege magazijnen zit. Samen met de buren een feestje bouwen. Omdat het zomer is, omdat het koud is of gewoon omdat het leuk is.

Niet iedereen is overtuigd van het nut van dergelijke initiatieven en er zijn mensen die weinig op hebben met al dit georkestreerd samenzijn. Dat mag, maar niemand kan het succes van Opsinjoren ontkennen. Er zijn tegenwoordig mensen die niet alleen hun naaste buren, maar ook de mensen verderop in de straat (opnieuw) hebben leren kennen. Wat een straatfeest al niet kan doen.

Een andere vorm van betrokkenheid is wat het Beschermcomité Erfgoed Antwerpen doet. Dat verzet zich tegen een nieuwe toekomst voor het Nationaal Scheepvaartmuseum in het Steen. Dat lieten die mensen zondag blijken met een wandeling.

Het comité wil ook dat er niets verandert aan het Stadspark en gaat op de rem staan bij de heraanleg van de Scheldekaaien. Het is naar onze smaak iets te conservatief. Niet elke verandering is een stap achteruit. Maar al die mensen zijn wel oprecht begaan met het welzijn van hun stad. Of mensen nu een feest of een protest organiseren is minder van belang. Ze doen iets en dat houdt Antwerpen levendig.

Door Patrick Van de Perre

.

Nu in het nieuws