Kameraad Porsche moet aan de kant

Premier Yves Leterme heeft zijn minister van Pensioenen, Michel Daerden, op het matje geroepen. Hij heeft hem gevraagd “met waardigheid zijn functie uit te oefenen.”

Gva.be

p>Aanleiding is natuurlijk het optreden van Daerden, donderdag in de Senaat. Hij gaf er van op het spreekgestoelte een vertoning weg die men om vijf uur ’s morgens aan de toog verwacht, maar niet in de deftige Hoge Vergadering.

Daerden lalde erop los alsof hij stomdronken was. Wellicht was hij dat ook.

Elio Di Rupo vindt dat geen probleem. “Het is zijn stijl”, zegt de PS-voorzitter. Daerden zelf gaat ook in de tegenaanval. “De Vlamingen hebben graag dat ik Nederlands spreek. Maar wanneer ik dat doe, zegt men dat ik dronken ben. Het is om je dood te lachen.”

Verre van ons om te beweren dat er niet wat meer humor in de Wetstraat mag zijn. Zeker in de Senaat, een even overbodige als muffe instelling die alleen ernstig wordt genomen door de senatoren zelf.

Het spijtige van de zaak is dat het incident van donderdag niets met humor heeft te maken. Zelfs niet met de Senaat. Alhoewel. Ik kan mij onmogelijk voorstellen dat hetzelfde in de Kamer gebeurt zonder dat Patrick Dewael ingrijpt.

Hét probleem is de figuur van Daerden. En het is reeds lang gekend. Kameraad Porsche heet dan wel een rekenwonder te zijn, de manier waarop hij in de media komt, is niet van aard om het vertrouwen in de politiek te verhogen.

Iedereen herinnert zich het met alcohol doordrenkt filmpje op YouTube na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Recent was er de fotoreportage in Paris Match waarin hij als een Romeinse keizer met zijn schaars geklede dochter Aurore figureerde. Ten slotte was er ook de gecontesteerde RTBf-uitzending De Twaalf Werken.

Kortom, Daerden laat veel over zich spreken, maar nooit wanneer het over de vergrijzing gaat. Toen hem onlangs werd gevraagd of er na 2015 geen probleem was met onze pensioenen, antwoordde hij met een botoxglimlach: “Non. Papa est là.” Als dat niet geruststellend is...

Bij de PS passeert dat allemaal ongestraft. Onbegrijpelijk is dat. De partij die zogezegd de ultieme verdedigster is van onze sociale zekerheid. En was Di Rupo niet de voorzitter die zijn partij zou zuiveren van charlatans? Het wordt de hoogste tijd dat hij Daerden aan de kant zet. Stemmenkanon of niet.

Door Paul Geudens

MEER OVER Ons standpunt