Dweilen met de kraan open in Antwerpen-Noord

Print
Amper enkele weken nadat bekend is geraakt dat het Franse drugstoerisme in Antwerpen een halt is toegeroepen, blijkt dat Antwerpen-Noord overspoeld wordt door illegale drugskoeriers.
Bewoners van een al veelgeplaagde buurt zien onder hun venster drugsdealers aan het werk. Dat is iets waarover zij zich terecht zorgen maken. Het stadsbestuur moet bezorgd zijn over het gevolg: die mensen durven hun huis niet meer uit. Doen ze dat wel, dan worden ze bijna aangereden door voorbijfietsende drugskoeriers. Want ook die kerels passen hun mobiliteit aan. Ze zien dat het verkeer zich vastrijdt en dat hun kompanen worden gevat door politie op de fiets. Dus ruilen zij hun blitse karren ook in voor handige fietsen.

Burgemeester Patrick Janssens geeft grif toe dat het aantal drugsgerelateerde feiten - dat zijn misdaden die gepleegd worden om aan het spul te geraken - met tien procent is gestegen. ’Dweilen met de kraan open’ is in dit verband een veelgehoorde uitdrukking. Een expert maakte de vergelijking met De Dulle Griet van Suske en Wiske. Daarin vermenigvuldigen kwelgeesten zich automatisch telkens wanneer er één wordt vernietigd. Toeval of niet: het verhaal was van de hand van Willy Vandersteen, geboren Seefhoekenaar uit Antwerpen-Noord.

Vandaag dienen zich na elke arrestatie telkens opnieuw illegale goudzoekers aan om de drugs te verdelen. De stad heeft moeite om betrapte illegalen - meestal Marokkanen - terug naar hun land van herkomst te sturen. Omdat ze zich uitgeven voor Algerijnen en omdat ze door de Marokkaanse overheid niet worden herkend en erkend. En Antwerpen- Noord, het meest internationale deel van de stad, trekt dit soort problemen ook aan, zo wordt gesteld.

Wil dat zeggen dat de stad moet laten betijen? Absoluut niet. Want wat Antwerpen- Noord raakt, moet ook op het Zuid voor verontwaardiging zorgen. Voorts heeft de politie met het kortwieken van het Franse drugstoerisme bewezen dat een structurele aanpak wel degelijk werkt. Een strijdplan dringt zich dus op.

En daar mag het niet bij blijven. Illegale dealers moeten kunnen worden teruggestuurd. Politie en parket struikelen hier over de federale overheid, die geen uitwijzingsbeleid voert. Of toch niet het beleid dat Vlaanderen wil. In deze kwestie doet de stad reeds wat ze kan: de druk op de overheid opvoeren.

door Johan VAN BAELEN
Nu in het nieuws