Dode palingen lachen groen

Print
Vissen gesneuveld - door de Zenne vergiftigd - de paling lacht groen. De haiku is van Paul Delva (CD&V). We vonden hem zo mooi, dat we hem u niet wilden onthouden. Hij werd gisteren voorgedragen in het Vlaams Parlement, dat een debat hield over de ecologische ramp in de hoofdstad.
U weet ondertussen waar het over gaat. Doordat Aquiris zijn installatie voor waterzuivering op 8 december stillegde, belandt sterk verontreinigd water rechtstreeks in de Zenne, en zo verder in meerdere Vlaamse rivieren, zelfs in de Schelde.

De laatste zin van de haiku slaat natuurlijk op de Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck, die van Ecolo is. Bijna alle partijen hakten zwaar op haar in, en op Groen! Zij vinden het onbegrijpelijk dat zij haar verantwoordelijkheid niet wil opnemen en dat zij blijft zitten op haar ministerpost.

Het Vlaamse Parlement mag gerust over de zaak debatteren - tenslotte betalen wij een deel van de kosten van het waterzuiveringsstation - maar het heeft niets te vertellen aan mevrouw Huytebroeck. De enige plaats waar het ontslag van de minister kan worden geeist, is het Brussels Parlement.

En daar waren CD&V en Open Vld gisteren een stuk terughoudender. Daar heb ik die partijen niet horen aandringen op het ontslag van Huytebroeck. Want zo zou men de regering wel eens in gevaar kunnen brengen. Een beetje hypocriet is dat. Met de spierballen rollen waar het geen kwaad kan, en op de rem gaan staan waar het er echt toe doet.

Zoals het ook hypocriet is van Groen! De partij van Wouter Van Besien kronkelt zich als een slang in barensnood om het toch maar niét over de verantwoordelijkheid van de Ecolo-minister te hebben. Het moest eens iemand van een andere partij zijn die dergelijke milieurampen toeliet. Mieke Vogels zou elke dag, verkleed als vis, de straat op trekken om te protesteren. Zoals zij in de tijd van de dioxinecrisis als kip de markten afschuimde. Nu komt het blijkbaar op een dode paling min of meer niet aan.

Wat we nog het strafste vinden, is dat Evelyne Huytebroeck zélf niet beseft dat ze alle krediet en geloofwaardigheid heeft verloren. Zeker omdat ze een partij vertegenwoordigt die, samen met Groen!, wil doorgaan voor de enige, echte, ultieme redder van ons milieu. En dan zo’n ecologische ramp toelaten en minimaliseren! In Kopenhagen vrijblijvend de grote jan gaan uithangen is makkelijker dan de eigen stad gezond houden.

door Paul GEUDENS
Nu in het nieuws