Enkele groene scheuten zetten de tuin niet op orde

De Franse bankgroep BNP Paribas heeft in de eerste negen maanden een nettowinst geboekt van 4,467 miljard euro. Vooral het derde kwartaal was goed. We hebben de financiële crisis verteerd, zegt topman Baudouin Prot. De mededeling moet een geruststelling zijn voor veel spaarders. De voorbije maanden vreesden miljoenen klanten van diverse instellingen dat hun bank over de kop kon gaan en dat ze daarbij hun zuurverdiende centen konden verliezen. Vandaag is die vrees er niet meer.

Gva.be

Bankiers worden geholpen door de politiek van goedkoop geld van de nationale banken. De tarieven waartegen ze lenen, zijn erg laag. Bovendien staan er weinig remmen op het bedrag dat ze kunnen opnemen.

Ook de klanten zijn veel minder veeleisend. Wie spaargeld heeft, zoekt niet langer de hoogste rentevoeten. Veiligheid primeert. En wie wil lenen, is al tevreden dat hij nog krediet krijgt. Ook hier dus minder prijsdruk. Tweemaal kassa voor de bankiers.

Toch moeten we niet te vroeg victorie kraaien. Enkele groene scheuten zorgen er nog niet voor dat de tuin weer op orde staat. De reële economie is er nog lang niet bovenop. Voor velen beginnen de problemen pas.

Ontslagrondes en faillissementen drijven hen de werkloosheid in. Een stuk inkomen valt weg. Wie tijdens de hoogconjunctuur dacht dat het niet opkon en te veel leende voor zijn woning komt in de gevarenzone. Bovendien is deze crisis geen klassieke conjuncturele dip. De overheden hebben de voorbije maanden in een recordtempo en recordomvang hun schuldenpeil zien groeien.

Dat maakt dat ook zij niet anders kunnen dan besparen of nieuwe belastingen heffen. Wat de bevolking en de bedrijven extra in de portemonnee zal treffen.

En dan is er nog het schrikbeeld van de vergrijzing van onze maatschappij. In normale tijden was het al lastig om de kosten ervan op te vangen, in de gegeven omstandigheden wordt het nog een pak moeilijker. Want ook hier zal iedereen extra moeten meebetalen. Een voorbeeld van een oudere maatschappij die na een financiële crisis met exploderende overheidsschulden kampte, is Japan. Daar betaalt men al twintig jaar de factuur van de economische ontsporingen uit de jaren tachtig.

Het moet een aansporing zijn om voorzichtig te blijven en de lange termijn niet uit het oog te verliezen voor soelaas op korte termijn.

door Johan VAN GEYTE

MEER OVER Ons standpunt