Historische dag voor Antwerpen

Onze laatste peiling is duidelijk: toen het onderzoek donderdag werd afgesloten, waren de ’nee’- stemmers voor het referendum in de meerderheid. Het verschil is niet groot, maar zelfs als je de klassieke foutenmarge van zulke enquêtes incalculeert, blijft er nog een verschil van vier procent over.

Gva.be

Betekent dat dan dat de tunnel van Arup/Sum meer fans heeft dan de combinatie tunnel/viaduct van BAM? Nee, want als de mensen mochten kiezen tussen beide tracés, dan zouden die dezelfde score halen. We moeten deze peiling dan ook vooral interpreteren als een afwijzing van het plan van BAM.

Is dit een definitief oordeel? Zeker niet. De jongste verkiezingscampagnes hebben uitgewezen dat veel mensen hun definitieve keuze op de valreep maken, soms zelfs pas in het stemhokje. Het is dus van cruciaal belang voor de beide kampen om tot het allerlaatste moment campagne te blijven voeren. En omdat ’nee’-stemmers in referenda altijd het meest gemotiveerd zijn, staat vooral de BAM-lobby voor de zware taak om zoveel mogelijk aanhangers naar de stembus te drijven.

Als deze volksraadpleging ons iets leert, dan is het wel dat de Oosterweel-kwestie leeft. De opkomst zal zondag groot zijn, heziet er naar uit dat de meerderheid van de Antwerpse zestienplussers zijn stem gaat uitbrengen, hoewel dat niet verplicht is. En dat is ronduit spectaculair te noemen.

Hoe is het mogelijk dat een project waarvoor BAM al 15 miljoen euro aan communicatiebudgetten heeft opgesoupeerd, toch nog zoveel weerstand oproept? Dat komt omdat de Antwerpenaar zich bedrogen voelt: in dit dossier zijn negen jaar geleden eerst de beslissingen genomen, en pas daarna is er nagedacht over de vraag hoe de burger zou reageren. Zeker bij projecten van zo’n gigantische omvang zou de volgorde omgekeerd moeten zijn. De politiek heeft geprobeerd om de burger iets door de strot te rammen, en dat pikt de Antwerpenaar niet.

Zondag wordt een historische dag voor Antwerpen. Het zou wel eens kunnen dat de ’nee’-stem van de moslimgemeenschap, die de voorbije dagen massaal is gemobiliseerd, de doorslag geeft. Net zoals ze in 2006 Patrick Janssens mee aan een historische overwinning hielp. Het eerste Antwerpse referendum wordt ongetwijfeld voer voor doctoraten.

door Lex MOOLENAAR