Moslims kunnen de doorslag geven

Nog twee dagen voor de grote schok. Morgen publiceren wij de resultaten van een grote, wetenschappelijk verantwoorde opiniepeiling die we hebben georganiseerd in samenwerking met onze collega’s van de VRT. Ondertussen blijven er nog elke dag dingen gebeuren die van invloed kunnen zijn op het resultaat van de volksraadpleging.

Gva.be

Gisteren ontdekten we dat een stel politici van allochtone origine op de valreep bezig zijn om op grote schaal de moslimgemeenschap te mobiliseren. Vandaag wordt in alle 37 grote moskeeën in het vrijdaggebed opgeroepen om zondag massaal naar de stembus te gaan en daar ’nee’ te zeggen tegen het BAM-tracé met de Lange Wapper.

Er zijn ook 50.000 flyers in omloop met Arabische en Turkse teksten van die strekking. De mobilisatiecampagne wordt nog versterkt met kettingbrieven via sms en e-mail zodat ook veel jongeren de oproep zullen ontvangen. En als klap op de vuurpijl dweilt Fatima Bali, stilaan zowat de moeder van de Antwerpse moslimgemeenschap, onverdroten allerlei vzw’s af.

Tot nu toe waren de meningen verdeeld onder de tienduizenden moslims in Antwerpen. Het argument van BAM dat haar tracé veel extra jobs creëert, was niet in dovemansoren gevallen in de gekleurde buurten van Antwerpen-Noord, Borgerhout, Luchtbal, Merksem, Deurne-Noord en Berchem, waar de werkloosheid groot is. Maar uitgerekend die stadsdelen worden straks ook het meest geconfronteerd met alle nadelige effecten die door de actievoerders aan het BAM-tracé worden toegeschreven. Die boodschap kan de stemming bij velen doen omslaan.

Opnieuw valt op dat in deze zaak de klassieke politieke posities vervagen. Dat groene boegbeelden zoals Fatima Bali en Meyrem Almaci de ’nee’-campagne steunen, is logisch. Sinds de bocht van Patrick Janssens verbaast dat ook niet meer van rode raadsleden als zaalvoetballer Karim Bachar en voormalig volksvertegenwoordigster Fauzaya Talhaoui (die overigens een Anciauxke heeft gedaan en stiekem in het grote bed van de Antwerpse sp.a is gekropen). Maar onder de activisten bevindt zich ook Hicham El Mzairh, de assertieve buschauffeur van De Lijn die bij de jongste verkiezingen opkwam voor Open Vld.

Nog twee dagen. Morgen krijgt u van ons ook nog een complete bijlage over de Oosterweelverbinding en proberen we in kaart te brengen hoe de wereld eruitziet na het referendum.

door Lex MOOLENAAR