Federale regering bouwt luchtkastelen op drijfzand

Eerste minister Herman Van Rompuy had het dinsdag over “rustige vastheid.” Zo kennen we hem, als een liefhebber van de betere poëzie. Een even uitzonderlijke als sympathieke afwijking in het Wetstraatmilieu die het keiharde, cynische imago dat hij lang meedroeg enigszins heeft verzacht en vermenselijkt. Dankzij zijn haiku’s weten we dat hij in intense verbondenheid met de natuur leeft. Wie had dat van de ’sfinx’ durven denken?

Gva.be

Maar de premier mag niet overdrijven. De bloemetjes en de bijtjes zijn mooi, maar een eerste minister is best niet naïef. Hij mag de pijnlijke cijfermatige waarheid en de donkere realiteit niet verstoppen achter mooie dichtregels. Een eerste minister mag zichzelf, de bevolking en het parlement geen poetische blaasjes wijsmaken.

U weet waarover het gaat. Topman Gerard Mestrallet zei gisteren in Parijs droogweg dat Electrabel de voor 2009 verschuldigde 500 miljoen euro niet zal betalen aan de Belgische schatkist om de doodeenvoudige reden dat er ondertussen een akkoord is gesloten over een jaarlijkse bijdrage van 235 miljoen in ruil voor het langer openhouden van de kerncentrales.

Toch, zo zei Van Rompuy, gisteren in de Kamer, blijft dat bedrag in de begroting van 2009 ingeschreven. Zijn redenering: het is niet omdat die 500 miljoen juridisch betwist wordt, dat we zeker zijn dat we ze niet krijgen. Juist. Maar elk ernstig bedrijf dat met een dubieuze debiteur zit, en dat is Suez in de hoogste mate, houdt daar in de boekhouding rekening mee. De regering dus niét. En dat is naïef. Dat is je kop in het zand steken. Neem het van mij aan: Suez zal die 500 miljoen nooit betalen.

Begrotingsminister Guy Vanhengel weet dat trouwens. Hij heeft het gisteren gezegd: “Om het gat te vullen gaan we dat geld gewoon lenen.” Voilà, opgelost is de zaak. Zou die man beseffen dat hij met de centen van andere mensen bezig is? Zo kan ik het ook, ministertje van Begroting spelen.

Meer en meer ontstaat de indruk dat de regering- Van Rompuy bezig is met luchtkastelen op drijfzand te bouwen. Er is immers niet alleen Electrabel. Er zijn ook de banken. De taks op de banken is nog maar één dag oud, en Didier Reynders is al bereid om die te heronderhandelen. Gewoon omdat hij tot de bevinding is gekomen dat zijn voorstel onzin is. Waar heeft de regeringstop zich de voorbije weken eigenlijk mee beziggehouden?

door Paul GEUDENS