Herman Van Rompuy is geen Dick Advocaat

Toen Dick Advocaat de nationale voetbalploeg van Franky Vercauteren overnam, waren de verwachtingen hoog. Eindelijk een coach met visie en autoriteit die rust kon brengen in die bende ruziestokers. In feite kunnen we hetzelfde zeggen van Herman Van Rompuy. Ook hij wekte hoop.

Gva.be

Onder eerste minister Yves Leterme was het niet goed. Het kabinet modderde maar wat aan. Leterme werkte hard en deed zijn best, maar hij twijfelde te veel, had onvoldoende gezag, en kon geen samenhang in zijn meerderheid brengen. De sfeer was slecht. Herkent u Vercauteren?

Met Van Rompuy zou dat allemaal anders worden. Een man met ruggengraat die zich van persoonlijke populariteit niets aantrok, die tegen de stroom durfde in te gaan. Hij stelde zich een doel, en ging ervoor. Rechtlijnig, zonder omkijken. Wie niet mee wou, kon beter afhaken. Herkent u Advocaat? De kleine Nederlandse generaal heeft zijn eerste afspraak niet gemist. Oké, het was maar één (oefen)match, maar toch. De verwachtingen leven nog steeds.

En Herman Van Rompuy? Eerlijk, ik had gisteren veel meer van hem verwacht. Hij heeft het tij niet kunnen keren. Ondanks zijn ijzersterke reputatie. Welke richting wil hij met dit land uit? Welke visie zit er achter zijn beleid? Ik weet het vandaag nog steeds niet.

Qua budget doet hij ons daarom denken aan Guy Verhofstadt, net als Van Rompuy een ex-begrotingsminister die streng over de rekeningen waakte. Zijn besparingsdrift leverde hem in de jaren ’80 de bijnaam ’da joenk’ op. Maar later, als eerste minister, werd hij iemand anders. Iedereen is het er nu over eens dat hij tussen 1999 en 2007 te weinig deed voor de begroting. Hij liet de uitgaven onverantwoord stijgen, waardoor we vandaag in de rats zitten.

Met Van Rompuy maken we ongeveer hetzelfde mee. Om aan zijn al zeer minimalistisch inspanning van 3,3 miljard euro te komen - op een totaal geschat tekort van 45 miljard euro voor 2010 en 2011 samen - trekt hij vooral de kaart van nieuwe inkomsten. Het zijn de werkende mensen die het gelag betalen. Zelfs de taksen op de elektriciteitsboeren en de banken zullen uiteindelijk uit hun portemonnee komen.

Wie er ook aan het roer zit, besparen lijkt in dit land - met zijn reeds torenhoge belastingen - quasi onmogelijk te zijn geworden. Zelfs met een Van Rompuy en een Open Vld in de regering...

door Paul GEUDENS