Suez dreigde met vertrek uit België

Begin deze maand waarschuwde de Belgische ambassadeur in Parijs de federale regering dat Suez, de eigenaar van Electrabel, met vertrek uit België dreigde. Dat schrijft De Tijd.

"De groep zal niet aarzelen België te verlaten", waarschuwde ambassadeur Baudouin de la Kethulle, op 2 oktober de regering-Van Rompuy, na een onderhoud met de Suez-top.

belga.be

De Tijd kon de hand leggen op de e-mail die de Belgische ambassadeur in Parijs verstuurde. De la Kethulle was blijkbaar onder de indruk van de dreigementen van de Belg Gérard Lamarche, de algemeen financieel directeur van GDF Suez, en Philippe Peyrat, directeur buitenlandse relaties. De Belgische ambassadeur stuurde prompt een mail naar minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V), waarin hij meldde dat de Franse energiegroep ermee dreigde ons land te verlaten als de regering te diep in haar zakken zou zitten. Van de recuperatie van een deel van de zogenaamde "nucleaire rente" kon volgens Suez geen sprake zijn, noch voor het verleden, noch in de toekomst. En om de kerncentrales langer open te houden, zullen zware investeringen (zo'n 800 miljoen euro) nodig zijn.